ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Paara – Riitti

4 Shares

Jag gillade Paaras debut Yön olevainen puoli. Det var rå black metal med folk vibbar och lyriken var på finska, emellanåt kunde man dra paralleller till Moonsorrow på ett antal aspekter men utan att låta som en kopia. Med Riitti har bandet gått ett steg längre. Dels är albumet några minuter längre än förra på de fyra spåren som erbjuds, de har gått ännu mer åt folk metal och det passar alldeles utmärkt tillsammans med deras texter om spökhistorier och folksagor. Det blir helt enkelt ett bra paket av det hela. Vilket märks ännu mer i Riitti än på debuten.

Riitti startar harmoniskt och sakta med ljud från naturen, skönsång och akustisk gitarr tills låten Viimeinen virta eventuellt bryter ut i rå black metal. Tyvärr så fångar inte riktigt denna låten mig och de 15 minuterna känns rätt segt tills mot slutet då jag börjar känna att detta blir bra det och låtens avslutning öppnar upp för resten av albumet. Ett vågat drag kan tyckas för det kan mycket väl bli så att de tappar lyssnare innan de ens kommit igång. De nästkommande tre låtarna är grymma och bjuder på mycket energi samt aggression. Speciellt Suon sydän har blivit en personlig favorit till mig som jag kommer spela ett flertalet gånger i framtiden, en av de bästa låtarna som släppts i år. Det är en perfekt Paara låt som visar på ett utomordentligt sätt hur bandet använder sig av sina influenser från folk, atmosfärisk och rå black metal samt hur de mixar in skönsång med growl. Detta är för mig vad Paara handlar om och det är verkligen vackert.


En del kanske tappar tron och hoppet om albumet redan under öppningslåten men jag tycker du ska ge det en ordentlig genomlyssning. Riitti är ett bra album som är ett steg i rätt riktning och överlag snäppet bättre än debuten, samt även innehåller deras bästa låt hitintills. Jag kan inte begära mycket mer egentligen.

Artist: Paara
Titel: Riitti
Genre: Black Metal
Skivbolag: ViciSolum Productions
Speltid: 41:47
Releasedatum: 2018-02-09
Betyg: 3/5
Bästa låt: Suon sydän

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter