ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Saga – 20/20 (8.5)

saga-20-20-cd

Band: Saga
Titel: 20/20
Genre: Progressive Rock
Skivbolag: Edel Music

Producent: –
Releasedatum: 2012-07-06
Betyg: 8,5/10


Ända sedan jag upptäckte Saga någonstans runt 1983 så har deras musik varit med mig genom glädje och sorg men också gett mig en hel hoper minnen som jag inte vill vara utan. Att få möta dem öga mot öga är förstås stort men resan dit är värd sin egna plats, en resa som lärde mig att en flygplats inte alltid ligger där man påstår att den ligger. Lite Stockholm/Skavsta-syndrom fast i Tyskland. Mina danska vänner, som flög med ett bolag som landar där de lovar att göra så, fick som tack för detta kuska runt åtta-tio mil på okända tyska vägar för att hitta den flygplats vi fanns på. De hittade oss vilket får anses vara en stor bedrift av dessa herrar då kompisen Peter och jag knappt själva visste var vi var efter att ha tröstat oss med lite tyska öl.

Nåväl, belöningen för allt detta var att få se ett gig på Michael Sadlers avskedsturné och jag kan lova er att nämnde herre var on fire. Ett makalöst gig med en av världens bästa sångröster i toppform, ett magiskt men vemodigt ögonblick i livet.

Att Michael återvände till Saga kändes faktiskt inte som någon större överraskning men glädjen jag kände i det ögonblicket var stor. Säga vad man vill om Rob Moratti, sjunga kan han men någon Sadler är han inte. Varken röstmässigt eller frontmannamässigt.

Annons:

Visst tusan, det var ju 20/20 jag skulle recensera.

Det finns mycket tokroligt med albumtiteln. En betydelse är att detta är bandets 20:e, och förhoppningsvis inte sista, album. En annan är 20/20-vision, d.v.s. perfekt syn, en hyllning till keyboardmästaren Jim Gilmour som tvingades till en akut ögonoperation mitt under brinnande europaturné hösten 2011. Stackarn blev kvar i europa ett par månader p.g.a. flygförbud och själva turnén fortsatte med ett par musiker från ett tributeband.
Mer humor: Den obligatoriska Gilmoursjungna låten på plattan heter “Another Day Out of Sight”, för övrigt en av de bättre med den mannen bakom micken på väldigt länge. 
Som helhet finner jag detta alster vara jämnare än något annat de skapat efter House of Cards, faktum är att det låter som ett House of Cards – extra allt. Med jämnheten kommer ju avsaknaden av dippar men tyvärr så uteblir också de monstruösa topparna. “Six Feet Under”, “Anywhere You Wanna Go” och avslutande “Till The Well Runs Dry” tillsammans med ovan nämnda Gilmourlåt är väl de som höjer sig över massan. Det är dock ingen grå massa utan en lysnade sådan.
Musiken är rakare och hårdare än någonsin och hur fasen Michael Sadler kan ha konserverat sin röst så här väl är en gåta. Lyssna på Anywhere You Wanna Go och ni kommer att nicka instämmande.

Det är bara att acceptera att det är såhär Saga anno 2012 låter musikaliskt. Tror man att man skall få en ny Don’t Be Late så har man nog missat allt nytt med dem under detta årtusende.

20/20 är riktigt bra men som sagt utan monstertoppar och vissa av er kommer nog efter en första genomlyssning hävda att ni hört låtarna förut och det är ett mycket rimligt antagande. Dock skall den ges tid för ojoj vad plattan växer med tiden och då lovar jag er att ni inte kan stå fast vid det första ställningstagandet. Jag kunde det inte trots att jag då var tvärsäker.

Välkommen tillbaka, Mr. Sadler!

Bästa låt: Anywhere You Wanna Go

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT