ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Rivers Of Nihil – Where Owls Know My Name

13 Shares

Låt mig börja med att berätta att Rivers of Nihil är faktiskt ett av mina favoritband när det kommer till teknisk dödsmetall och har varit det i år nu. Tillsammans med band som Beyond Creation, Archspire, Decrepit Birth och Spawn of Possession är det ett band som jag lyssnar på när jag känner för att sätta på lite teknisk och progressiv dödsmetall. Där har alltid funnits en känsla av att Rivers of Nihil aldrig riktigt har uppnått sin fulla potential dock och på flera sätt har saknat sig egen identitet och sound. Detta har gjort att även om jag älskar att lyssna på dem så fattas där något och de kan inte riktigt mäta sig med ovan nämnda band. Med det sagt så hade jag väldigt höga förväntningar på Where Owls Know My Name, mycket på grund av att singlarna jag hört innan var verkligen grymma och väldigt annorlunda från deras äldre releaser. Jag kände på mig att detta albumet kommer vara något speciellt och kanske, kanske är Where Owls Know My Name albumet som tar Rivers of Nihil till stjärnorna.

För de som är obekanta med Rivers of Nihil så skapades bandet 2009, kommer från USA, har två EP och tre fullängdsalbum i sin diskografi i och med releasen av Where Owls Know My Name. Deras album är inriktade på de olika årstiderna, där deras två tidigare album “Whereas the Conscious Seed of Light” och “Monarchy” handlade om vår respektive sommar. Where Owls Know My Name fortsätter självklart på detta temat men med fokus på hösten. Musiken har alltid haft en hel del betoning på att skapa en atmosfärisk känsla mer än man kanske är van vid när det kommer till teknisk dödsmetall. Detta har fått bandet att sticka ut en hel del i mina ögon men det gör även att Rivers of Nihil kan bli ett band som du antingen gillar eller nästintill hatar. Vissa går till och med så långt som att påstå att de inte spelar teknisk dödsmetall. Var och en får såklart ha sin åsikt, jag bryr mig personligen inte om de kallas atmosfärisk techdeath, prog, jazz eller vad tusan man nu vill sätta för etikett på Rivers of Nihil. Sålänge de skapar musik jag gillar med mycket känsla, grymma melodier och som skapar harmoni så kvittar det vilken genre folk säger de tillhör.


Where Owls Know My Name tar bandets låtskrivande till en helt ny nivå. Rivers of Nihil har verkligen fångat hösten på med detta albumet, speciellt med ett skickligt användande av keyboards, trumpeter, cellos och saxofoner som gör denna plattan till en helt annan best än deras tidigare releaser. Det är grymt imponerande och albumet växer mer och mer för varje gång jag spelar igenom den. Det finns lite negativa sidor med Where Owls Know My Name. Här finns några låtar som enskillt ger albumet lite skönhetsfläckar, samtidigt ska albumet lyssnas i sin helhet enligt mig så det är inget större minus. Det känns som att man måste vara på i en speciell sinnesstämning när man lyssnar för att fullt ut greppa och förstå albumet eftersom det är rätt så annorlunda och influenserna är många (däribland t.ex. jazz och prog). Rivers of Nihil har lämnat stora delar av deras kärna bakom sig där de har dragit längre mot att skapa ett atmosfäriskt album än någonsin tidigare. Bryta sina egna gränser. Personligen är detta ett väldigt uppskattat steg men jag kan se att det kommer säkert finnas en del fans som blir lite chockade av detta. Rivers of Nihil har bara utvecklats dock och växt som band i mina ögon. Where Owls Know My Name är en av de bästa plattorna vi kommer få höra i år och det bästa är att man upptäcker nya saker, får nya känslor, och det blir helt enkelt bättre med varje genomlyssning.

Detta är vad teknisk dödsmetall handlar om för mig, skapa massa känslor genom instrumenten, spränga barriärer och få en att komma bort från vardagen. Ta bara en lyssning på The Silent Life, A Home, Where Owls Know My Name eller den instumentala låten Terrestria III: Wither så kommer ni förstå. Where Owls Know My Name kanske inte kommer vara för alla men för mig är detta en solid fyra, bandets bästa album hitintills, och jag kan knappt vänta på att höra vad Rivers of Nihil kommer med härnäst när de nu äntligen har utvecklats till en helt nya varelse.

Artist: Rivers of Nihil
Titel: Where Owls Know My Name
Genre: Technical Death Metal
Skivbolag: Metal Blade Records
Speltid: 56:38
Releasedatum: 2018-03-16
Betyg: 4/5
Bästa låt: The Silent Life

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter