ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Jorn – Bring Heavy Rock To The Land (5.0)

jorn-new

Band: Jorn
Titel: Bring Heavy Rock to the Land
Genre: Hård Rock
Skivbolag: Frontiers
Producent: Tommy Hansen
Releasedatum: 2012-06-01
Betyg: 5/10

Åh herre min skapare, gud vad kul med ett nytt album från Jørn. Jag kan knappt bärga mig till jag får höra det!” Brukar det låta så för dig med varje gång Jørn släpper ett nytt album? Nej, jag tänkte väl det. Det gör det inte för mig heller. 


I ärlighetens namn tror jag inte att någon reagerar på det sättet längre. För hur gudabenådad Jörn Lande än är som sångare, precis lika tråkig och intetsägande är han som artist under sitt eget namn.

Det finns faktiskt få mysterium lika stora och svårlösta som hur mannen med modern tids bästa stämband kan hålla sig med ett så fruktansvärt tråkigt kompband. För att inte tala om hur illa de är på låtskrivarfronten, de skulle inte ens kunna skriva en catchy låt om så deras liv hängde på det! När hade Jørn egentligen en hit senast? Det måste väl ha varit på ‘Out to Every Nation’? Vilket för övrigt  också är hans senaste bra soloalbum och det är nu åtta år sedan det släpptes. Åtta år är en livstid för dagens artister! 

Det är allt bra tur att Jörn fått göra lite succé med Avantasia under åren för att hålla namnet flytande. Vem vet var han annars skulle ha varit idag?!

Nåväl, ‘Bring Heavy Rock to the Land’ är det sjunde albumet under egen fana och precis som de senaste tre skivorna är det tung melodisk rock med få, ytterst få överraskningar vi bjuds på. Under lite mer än femtio minuter gör Jørn sitt bästa för att föra alla dina tankar till idolerna i Dio, Black Sabbath, Rainbow och Whitesnake. Skillnaden är att där alla dessa kolosser hade enorma gitarrister och stora refränger sitter Jørn med Tore Moren (fortfarande på tomgång) och en identitetslös Jimmy Iversen samt en knippe slätstrukna låtar som saknar allt vad minnesvärdhet heter.

Lyckan ler ändå en stund i dubbeltramparen ‘Chains Around You’ och i blytunga ‘The World I See’ där någonting håller på att byggas upp, det är till och med så att jag sitter på helspänn inför vad som komma skall, men två låtar gör sannerligen ingen skiva. 
Det känns nästan som vanligt  när det är i coverlåtarna, denna gång är det ‘Ride Like the Wind’ som gjordes känd av Saxon och Masterplans ‘Time to Be King’, saker och ting äntligen händer. Men i ett band som sitter på så mycket potential är det så onödigt att tvingas ta hjälp av andras låtar för att hålla intresset uppe. Det här gänget SKA kunna skriva egna låtar som håller, lyssning efter lyssning. Varför de inte lyckas, ja vem kan förklara det för mig?

Bästa låt: The World I See

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link