ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Marduk – Serpent Sermon (8.0)

11 Shares

marduk-serpent-sermon-cd

Band: Marduk
Titel: Serpent Sermon
Genre: Black Metal
Producent(er): Marduk
Skivbolag: Century Media Records
Releasedatum: 2012-05-25
Betyg: 8/10

 

Norrköpings stoltheter och tillika ett utav världens bästa black metal-band Marduk är äntligen tillbaka med en ny platta! Bandet, som kallats ”the most blasphemous band in the world”, är ett av de mest rutinerade banden inom genren och Serpent Sermon är bandets tolfte(!) fullängdare. Det som imponerar mig mest med Marduk är att de trots en lång karriär fylld av många skivsläpp aldrig har tappat varken hunger, tempo eller kvalitet. Från bandets debutplatta Dark Endless från 1991 fram till den nya Serpent Sermon så är det idel kvalitetssläpp som är melodin för denna antikristna pansardivision. Trots att man endast har kvar en originalmedlem i gitarristen Morgan Steinmayer Håkansson så har man lyckats med att bibehålla en kontinuitet och en röd tråd genom hela sin karriär, vilket är väldigt imponerade samt någonting som är få band förunnat. Den kanske mest markanta förändringen bandet gjort var när man tog in sångaren Daniel ”Mortuus” Rostén, som till skillnad från sina föregångare kanske inte är någon klassisk black metal-vokalist alla gånger, utan betydligt mer speciell och innovativ i sin sång. Mortuus låter ofta mer som ett djur än som en människa och hans gutturala läten för tankarna till Mayhems Attila vid mer än ett par tillfällen. Nämnde Mortuus gör som vanligt en ypperlig insats på Serpent Sermon, precis som resterande delar av bandet. Framförallt så måste jag dock framhålla Lars Broddesson och hans milt sagt excellenta trumspel. Det känns inte helt omöjligt att Marduk har Sveriges bästa trumslagare.


När det gäller låtarna på Serpent Sermon så har vi dels några riktiga black metal-hits som till exempel Souls For Belial och titelspåret, vi har några extremt snabba och blastbeat-fyllda skapelser som Messianic Pestilence och Gospel Of The Worm, samt det jag tycker att Marduk gör bäst – några riktigt tunga och något långsammare stycken i Temple Of Decay och World Of Blades. Jag hade hoppats på några fler lite långsammare låtar, tempot på Serpent Sermon är helt klart snabbare än på de två föregångarna Wormwood(2009) och Rom 5:12(2007). De låtarna som är lite långsammare är tyvärr inte riktigt i samma klass som till exempel Womb Of Perishableness och Funeral Dawn, eller lite äldre låtar som La Grande Danse Macabre och Dracul Va Domni Din Nou In Transilvania. Helt tvivelsutan så har dock Marduk gjort en riktigt grym platta, återigen, dessutom måste man ju ändå beundra att ett gäng gubbar (förlåt) i 40-årsåldern som har hållit på i mer än tjugo år faktiskt lyckas med att öka tempot och göra sin argaste platta sedan år 2004 och Plague Angel. Här är det verkligen inte tal om att dra ner på tempot ju äldre man blir direkt…

Även om jag tycker att Serpent Sermon är sämre än sina två föregångare så är detta utan tvekan en riktigt grym platta som garanterat kommer att vara med att slåss om titeln för den bästa black metal-plattan från år 2012 när året skall summeras i slutet av december/början av januari.

Förresten, om du är sugen på att köpa Serpent Sermon så kan jag starkt rekommendera dig att köpa den limiterade utgåvan med en bonuslåt – Coram Satanae, som den heter, är riktigt grym och skulle utan tvekan tillhöra de bästa spåren på plattan om den hade fått plats på standardutgåvan.

Bästa låt: Temple Of Decay

{youtube}u7X8ngbr428{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter