ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Durango Riot – Backwards Over Midnight (7.0)

4 Shares

Durango Riot_The_-_Backwards_Over_Midnight_-_2012

 

Band: The Durango Riot

Titel: Backwards Over Midnight


Genre: Rock

Skivbolag: Ninetone Records

Producent: Joe Baressi

Releasedatum: 2012-04-27

Betyg: 7/10


Det har gått fem år sedan THE DURANGO RIOT, från min hemstad Karlskoga, släppte sitt skramliga debutverk “Telemission” efter en viss ryktbarhet på demoscenen. Efter mängder med turnéer och spelningar utomlands, så blev även några sporadiska i Sverige och två gånger hann jag se dem på hemmaplan: i januari 2010 på nattklubben Wictoria där bandets omtalade vilda scenframträdande alstrade energi farligt nära Fukushima-härdsmälta och i juni 2011 på Putte i Parken. På festivalen var det ett fortfarande lika energiskt gäng, men att bandet kommit in i en mognadsfas märktes väl i både valet av scenkläder (kavaj och svarta kostymbyxor) och debuten av den nyskrivna låten “A last look”, som hade lite lätt THE DOORS-psykedelia inbakat i de fuzziga gitarrmattorna. Ett orosmoln var att de hade med en trumpet-trio på scen, vilket (enligt min högst subjektiva åsikt) ger vämjeliga dansbandsvibbar.

 

“You came looking for something new/something borrowed and something blue”, mässar sångaren Fred Andersson i inledaren “Everybody’s got to go” och visst är det en nyhet att låten inte börjar direkt med bandets vanliga instrumentala frontalangrepp, utan med lite lätt gung för att sedan eskalera. Frontalangreppet kommer istället i spår nummer två “Do it like a fiend”. Och var lugna, ingen trumpet-trio så långt örat hör. Däremot har Fred och andre gitarristen Jacob Martinsson (på förra skivan kallade sig medlemmarna för Fred Riot, Jake Riot och så vidare. Ännu ett mognadstecken på att man slopade artistnamn med svår THE RAMONES-komplex) vågat sig på leka med delay- och phaser-effekter på diverse ställen. Dessa smått experimentella element förekom redan på debuten, dock i något mer valpigt utförande som inte var roligt hela tiden.

“Backwards Over Midnight” är mer enhetlig än debuten, även fast bandet inte räds att frångå den speedade formeln med lite mer gung och sväng på låtar som “Shiny season” och “A last look”.    

 

Mediehypen kring garagerock var fortfarande stark kring releasen av bandets debut, vilket säkert hjälpte bandet lite på traven. Det tog sin tid, men The Durango Riot fick sedan ut en uppföljare som musikaliskt gått upp ett par pinnhål med en snygg produktion signerad Joe Baressi. Hoppas nästa skiva inte tar lika lång tid, men förvisso har den som väntar på något gott alltid väntat för länge.   

 

Bästa låt: A last look


BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter