ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Secret Illusion – Awake Before the Dawn

1 Shares

2008 släppte grekiska power metalbandet Secret Illusion sin debutplatta. Nu tio år senare är de aktuella med platta nummer tre, Awake Before the Dawn. De spelar en relativt typisk sydeuropeisk power metal med ofta framträdande keyboards. Det kryllar av kompetenta (och mindre bra) band i denna stil från Sydeuropa men många av dem har ett stort problem i sångare som har väldigt utpräglade accenter när de sjunger på engelska. Sångaren i Secret Illusion heter Vasilis Axiotis och han har ingen större accent som man stör sig på. Däremot tror jag att en del kan störa sig på hans röst i största allmänhet men jag har inga som helst problem med den.

Efter det för denna typ av musik vanligt förekommande instrumentala introt väntar man sig att det ska dra igång en riktigt snabb öppningslåt. Så är dock inte fallet utan man får ett nytt keyboardintro i mellantempolåten Neverland. Nästa låt är Fall of Human Kind och där har vi en snabbare låt med väldigt framträdande keyboards. Låt fyra, Sailing the Open Sea, tillhör också den kategorin och båda de låtarna tillhör de bättre på skivan. I låt fem, Hope is Lost, kommer så slutligen den riktigt snabba låten. I den tyngre Kings and Pawns (Napoleon) sjunger Vasilis bitvis mer aggressivt än på de övriga låtarna och det passar honom bättre tycker jag. Winds of Tomorrow är ännu en snabb låt som även den är riktigt bra. Den drygt åtta minuter långa Falling inleds som en lugn pianoballad innan skivans kanske tyngsta riff brakar igång ungefär halvvägs in i låten för att efter några gitarrsolon återvända till det lugnare tempot. Den är åtminstone 2 minuter för lång och tillhör skivans sämre stunder. I Eerie vänder de på det och inleder i ett rasande tempo för att sedan övergå i en lugn pianoballad för att efter någon minut ytterligare skruvas upp rejält igen. Även denna låt tillhör de mindre bra. Sist ut har vi det nio minuter långa titelspåret, skivans episka låt. Låten lunkar på i ett relativt långsamt tempo för att de sista minuterna bli lite tyngre och snabbare. Den funkar men känns även den lite för lång.


Man kan sammanfatta det hela med att detta är en bra skiva som inte inte sticker ut åt något håll. Egentligen går det tretton sådana här skivor på dussinet men det är ändå så pass bra att den är värd en trea i betyg. Bandet har skapat sig en stabil grund att bygga vidare från.

Band: Secret Illusion
Titel: Awake Berfore the Dawn
Genre: Power Metal
Skivbolag: Lion Music
Releasedatum: 2018-02-01
Bästa låtar: Winds of Tomorrow
Betyg: 3/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter