ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Hartmann – Balance (6.0)

1 Shares

HArtmann

Band: Hartmann

Titel: Balance


Genre: Melodisk Rock

Skivbolag: Avenue of Allies

Producent: Oliver Hartmann

Releasedatum: 2012-06-01

Betyg: 6/10

Tyske Oliver Hartmann är en ytterst knepig person. Sedan han dök upp i At Vance i slutet av nittiotalet har han varit ett namn att räkna med. Rösten är stark och klar, som gjord för att sjunga metal helt enkelt och sjunger han i ett band eller projekt låter det alltid alla tiders. Sjunger han däremot själv under egen fana låter det genast mycket klenare. Hans historia påminner sannerligen om Jörn Landes, ruskigt kompetent sångare men helt oförmögen att göra något med talangen själv. Men det var fram till nu det vill säga..

På Hartmanns fjärde skiva (liveplattan ‘Handmade’ borträknad) släpper det äntligen. Det är inte med mycket men ändå tillräckligt för att det ska bli ännu en-i-bakgrunden-skiva. Skillnaderna mot tidigare är hårfina och jag kan egentligen inte alls sätta fingret på varför jag nu plötsligt sitter på helspänn med örat mot högtalaren.

‘Balance’ fortsätter i det inkörda Hartmannspåren från förr och det är melodisk rock, ibland soft och ibland lite hårdare, av förnämlig kvalité. Ljudet är så gott som perfekt och påminner lite om ljudet på Whitesnakes bättre skivor, de från åttiotalets andra hälft, om än lite uppiffat, men det är ju trots allt 2012 nu och inte 1987.

Förresten, det är inte bara ljudet som för tankarna till ditåt, det slår mig nu när jag skriver “Whitesnake” att skivan rätt igenom bär en viss doft av ormen. Att jag inte tänkt på det direkt?!

Bli nu inte lurad att tro att skivan är bluesig rock eller glättig åttiotalshårdrock, det är helt enkelt bra rock rätt igenom.

Varför betyget stannar på en sexa är för att även om jag nu är mycket positiv till vad jag hör står Oliver och manskap fortfarande och stampar på samma plätt lite väl länge. Skivan är bra men den är inte speciellt spännande då variation på låtarna är på tok för klen. Det blir i slutändan lite för mycket av det goda.

Men, är du ett fan av Hartmann sedan tidigare är det här ett album att glädjas åt, är du mer som mig – inte helt imponerad av Hartmanns egna giv är det dags att ge dom en ny chans, det kan löna sig. Är du tyskmetalare i överlag och stormförtjust i Edguy och Avantasias mindre metalaktiga stunder kan även du glädjas åt det här då Oliver har ett låtskrivarsätt som påminner om Tobias Sammet.

Jag kan inte avsluta recensionen utan att nämna den brutalt tuffa covern på Tears for Fears hit ‘Shout’. Hartmann visar fingertoppskänsla och har gett oss en ny slagdänga att tjoa med till på det lokala rockhaket. Shout, Shout!

Bästa låt: Fool For You

Låtlista:

1. All My Life

2. Like a River

3. You are the One

4. Fool For You

5. After the Love is Gone

6. Save Me

7. Fall From Grace

8. From a Star

9. Dance on the Wire

10. Shout

11. Time to Face the Truth

12. The Best is Yet to Come

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter