ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Teodasia – Upwards (5.0)

2 Shares
teaodasia-upwards-cd

Band: Teodasia
Titel: Upwards

Genre: Progressive Metal
Skivbolag: AB Records

Producent: –
Releasedatum: 2012-06-11
Betyg: 5/10

Upwards, som är Teodasia’s debutalbum, börjar lovvärt med ett över tre minuter långt instrumentalt intro. Det här är nog så nära ett plagiat man kan komma, utan att fällas för det, av The Perfectionist (1978) av och med kanadensiska Saga. Lite småkul var det allt att höra den i en, eh ja, 2012 remix.
De stora förhoppningarna detta ställer på fortsättningen uppfylls i “Temptress”, även om jag blev en aning ställd över att det var en kvinna som tog sig ton. Anledningen till förvåningen är att jag premiärlyssnar oftast utan att ta reda på något om bandet i fråga innan utan gör detta efterhand när det gäller debutanter. 
Spår tre, “Revelations”, är enligt mig albumets höjdpunkt. En riktigt bra låt är det men efter detta blir det mesta bara jobbigt pretentiöst, utdraget och svulstigt.
“Lost Words of Forgiveness” som följer är ett typexempel på detta. Den är 6:27 lång men med instrumentalpartier så långa att man fettröttnar direkt. 4:27 hade varit anständigare och då kunde det blivit riktigt bra. Fabio Lione (Rhapsody of Fire) gästar på denna och det gör varken till eller från.


“Close Call” är en lugn sak och den välkomnas då den ger en chansen att återhämta sig efter den hysteriska ljudonani som hittills varit. Det är skönt att kunna koncentrera sig på Priscilla Fiazza’s vackra stämma enbart. Känns bra att hon gav upp golfen…
Det hade ju varit kul om hon fått användning för den i det 6:14 långa instrumentala klistret “Eulogy” också. Här snackar vi waste of space på allvar men den har säkert en funktion att fylla i denna bibliska och mytologiska historia de förmedlar.

Det går att hitta många referenser till hur detta band låter. Rush är glimtvis en, en annan är ovan nämnda Saga men framförallt låter det väldigt mycket Nightwish så som de lät fram till och med Wishmasterplattan. Faktum är att andra halvan av Upwards lika gärna skulle kunna vara överblivet material från dessa, fast insjunget med en sångerska som faktiskt kan engelska.
Allt är väldigt snyggt gjort, man har en sångerska som grejar att även sjunga normalt och det är variationsrikt…men det blir totalt sett för mycket av det goda och man tröttnar tyvärr väldigt fort. I små doser och inte för ofta så är det här jättebra men jag tror ärligt talat inte att det är många som efter första genomlyssningen orkar sträcklyssna sig igenom alstret en gång till. 
Och det förvånar mig inte alls om bandet har lämnat efter sig en mastertejp som är två centimeter hög…

Bästa låt: Revelations

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter