ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

RAM – Death (8.0)

ram-death

Band: RAM
Titel: Death
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Metal Blade Records
Releasedatum: 2012-01-30
Betyg: 8/10

 

Göteborgsbandet RAM ligger mig väldigt varmt om hjärtat då jag anser att de är ett utav Sveriges mest underskattade band både på platta och live. Jag har följt dessa herrar ända sedan 2003 då de släppte sin första EP, den magnifika Sudden Impact. Efter detta har man hunnit släppa två fullängdsplattor, en split och en singel och nu ännu en fullängdare, som har fått namnet Death.


Då RAMs föregående fullängdare Lightbringer var fullkomligt fantastisk så förstår ni kanske att mina förväntningar på Death var skyhöga. När man släppte singeln Under The Scythe ifjol så blev inte mina förväntningar inte lägre direkt, då denna låt är en riktig jävla heavy metal-dänga av yppersta stil och klass. Om resterande låtar på Death låter som den här låten kommer det att bli årets platta, var min fasta ståndpunkt. Efter att har lyssnat in mig på Death så kan jag konstatera att alla låtar inte håller lika hög klass som Under The Scythe, men det fanns dock en låt som var ännu bättre, nämligen …Comes From The Mouth Beyond med sitt stenhårda men ändå episka anslag plus ett parti på svenska vilket alltid är coolt och uppskattat i hårdrock hos undertecknad. Så länge man inte gör det taffligt dvs, då låter allt bara vit makt-musik, oavsett texterna. RAM gör dock ingenting taffligt, de är riktigt jävla snorbra som vanligt. Men jag måste tyvärr säga att Death inte riktigt kommer upp i samma höga nivå som sina föregångare. Inte för att Death innehåller några dåliga låtar, Death är väldigt jämnbra faktiskt, men tyvärr saknar den riktiga toppar som Awakening The Chimaera och Soumussalmi (The Few Of Iron) eller varför inte Sudden Impact, Forced Entry och Machine Invaders från debutplattan. Dock vill jag inte få det att låta som att Death är markant sämre än Lightbringer eller Forced Entry, men den är ändå den sämsta RAM-plattan hittills. Att ett band har en sådan här bra platta som Death faktiskt är som sin sämsta platta är ju dock extremt imponerande måste man ju säga, och ett starkt bevis på att RAM inte fått i närheten av så mycket cred som de borde ha fått under sin snart 10-åriga karriär.

Med tanke på hur många som gillar de band som RAM inspirerats av, dvs Judas Priest, Iron Maiden osv och med tanke på hur stora andra band som kör samma stil som RAM blivit (Enforcer, Wolf osv) så känns det konstigt att RAMs namn inte står högre upp på diverse festivalers affischer. Dessutom är sångaren Oscar Carlquist dels en av de bästa vokalisterna vi har i det här landet, men också en av de bästa frontmännen live. Trots att Death är RAMs sämsta platta hittills så kan jag ändå starkt rekommendera det här bandet till alla fans av klassisk heavy metal i allmänhet och New Wave Of Swedish Heavy Metal i synnerhet. Att ett bands sämsta platta får en 8a i betyg vittnar om enorm kvalitét, jag hoppas verkligen att RAM snart får den cred de förtjänar.

Ut och köp Death och RAMs tidigare plattor genast!

Bästa låt: …Comes From The Mouth Beyond

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link