ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Asphyx – Deathhammer (9.0)

4 Shares

asphyx-deathhammer-cd

Band: Asphyx
Titel: Deathhammer
Genre: Death Metal
Skivbolag: Century Media Records
Producenter: Paul Baayens, Harry Wjering och Asphyx
Releasedatum: 2012-02-27
Betyg: 9/10

 

Det holländska dödsmetallbandet Asphyx är minst sagt gamla i gemet. Här snackar vi veteraner. Den första fullängdaren The Rack kom 1991 och tillsammans med efterföljaren The Last One On Earth utgör dessa två plattor två av de absolut bästa alstren som släppts någonsin inom dödsmetallgenren. Den som growlade på dessa plattor var den fantastiske Martin van Drunen och till många Asphyx-fans stora förtjusning återvände herr van Drunen till Asphyx för ett par år sedan efter att ha varit borta från bandet i femton år. Asphyx har haft svårt att komma upp i samma klass som på de två första plattorna efter van Drunens avhopp, men nu när nämnde herre återvänt till Asphyx så har man lyckats att först släppa en magiskt bra comeback-platta för tre år sedan, vid namn Death… The Brutal Way och nu följer man upp denna succéplatta med ännu en käftsmäll som fått namnet Deathhammer.


När jag skriver mina recensioner så brukar jag sikta på att skriva ungefär en A4-sida, då jag tycker att det brukar vara ganska optimalt för att få plats med lite bakgrundsinformation om bandet och vad de gjort tidigare samt själva recensionen. När en platta är riktigt bra är det dock svårt att skriva mycket om själva plattan. Det är lättare att resonera runt vad som är fel, vad som hade kunnat göras bättre osv. Det mesta på Deathhammer är bara så jävla rätt och självklart, det finns liksom ingenting att ifrågasätta eller klaga på. Det här är death metal när den är som allra bäst. Det är inget supermangel, utan mer midtempo-döds som klassiska Asphyx ska låta. Den närmsta jämförelsen är väl engelska Bolt Thrower och vissa band inom den klassiska svenska dödsmetallen. Då menar jag alltså de gamla banden som lirar riktig döds, typ Entombed och Dismember, inte nymodigheter som In Flames. Eller ännu värre – Dead By April och deras gelikar som påstår sig spela någon typ av extremmetall… När Martin van Drunen vrålar gömmer sig posörerna hos sina mammor – gammalt hårdrocksordspråk.

Trots att tempot inte alltid är jättehögt så är det ingen tvekan om att Asphyx är ett utav världens tyngsta band. Riffen är som gjorda av betong och Martin van Drunens sång är så perfekt brutal och primal så att det verkligen känns som att man blir misshandlad med en Deathhammer när man lyssnar på den här plattan på en passande svinhög ljudnivå. Det är dock ingen otrevlig misshandelskänsla, det är en sådan känsla som man vill ha efter att ha lyssnat på en riktigt tung och brutal platta – man är svettig, utmattad och helt dränerad på energi samtidigt som man är extremt uppumpad och har med sig en känsla av att man kan rubba berg om man bara får ha Deathhammer som soundtrack medan man gör det.

Det här är utan tvekan en av de bästa plattorna år 2012, köp omedelbart alla ni fans av riktig dödsmetall!

Bästa låt: Deathhammer

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter