ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sabaton – Carolus Rex (Svenska) (9.0)

sabaton-carolus-rex-cd

Artist: Sabaton
Genre: Powermetal
Skivtitel: Carolus Rex (Svensk Version)
Producent: Peter Tägtgren
Skivbolag: Nuclear Blast Records
Releasedatum: 2012-05-23
Betyg: 9/10

 

”Sabaton” är bandet som skapat rubriker de senaste månaderna och där spekulationerna varit många från fansens sida. Inför releasen utav deras nya alster ”Carolus Rex” har en orolig storm blåst in över nämnda band då många först ställde sig lite frågande till en svenskspråkig platta där ett ganska infekterat ämne tas upp vilket gör att risken för missuppfattningar blir allt påtagligare.


Än mer blåste stormen upp när de gick ut med att fyra sjättedelar utav bandet valde att lämna skutan direkt efter fullbordandet utav nämnda alster, vilket för oss utomstående än idag är en olöst gåta då samtliga inblandade parter valt att tiga.

Ska man gå in på min personliga åsikt så har jag aldrig varit något större fan utav Sabaton då jag tycker att ”Joakim Brodéns” röst levererat en allt för ensidig framtoning gentemot det instrumentala, och där av har den pompösa ljudbild som blivit bandets signum inte riktigt kommit till sin rätt. Jag vill dock påpeka att jag alltid respekterat herrarna för deras detaljerade kunskap i krigets historia, där deras förmåga att skildra krigskonstens alla hörn och kanter varit nästintill perfekt med lite lagom nörd-stämpel i bagaget.

Den svenska stormaktstiden är något utav en milstolpe i vårt avlånga lands historia. Att Sverige en gång varit ett världsledande land är ur dagens perspektiv lika ofattbart som att ”Gotland” skulle bilda ett eget landslag i fotboll och ta hem EM-titeln, men som alla vet så inhyste inte dåtidens världskarta ens en tredjedel utav dagens omfattning vilket gör att det hela genast mer hamnar bakom rimlighetens gränser.

Min personliga reaktion när jag anammade skivans titel första gången så blev det med stark skepticism då den skriker Karl XII-romantik, och ”Ultima Thule-stämpeln” var inte långt ifrån ett konstaterande. Men ack så fel man kan ha, då ”Sabaton” gjort det man trodde var omöjligt, att anamma hela stormaktstiden från ”Gustav II Adolf” år 1611, fram till dess fall med ”Karl XII” i spetsen 1718 på ynka 45 minuter och detta med besked.

Det jag har saknat på de tidigare släppen är en djupgående atmosfärisk ton i händelseförloppet, då konceptet lyfts fram på ett mer överskådligt plan. Men i och med denna monumentala historieskildring i ett tidsspann på drygt hundra år så har bandets kompositör och frontman ”Joakim Brodén” valt att gestalta det hela ur soldatens perspektiv, vilket ger historien mer nerv än vad vi är vana vid, för är det någonting Sabaton gör på ”Carolus Rex”, så är det att beröra. Här dras man raskt in i en mörk tidsepok där ”Gustav II Adolf” med armé, även kallad ”Lejonet från Norden”, drar fram över Europas slätter och sprider skräck, och när Brodén sjunger strofen ”En tid styrd av mörker och krig, en legend beskriver ett lejon” som i låten ”Lejonet från Norden” blir plattans öppningsspår så dras man omgående in i den kaotiska atmosfär som inhyser ett slagfält, och en rysning letar sig fram inom mig, en känsla som blir allt mer påtaglig allt längre skivan rullar, och när plattan kommer till den gripande ”En livstid i krig” där en soldats hela känslospektra anammas så känner man sig sorgsen och tårögd. I strofer som ”Jag ser mig om och ser mitt hem försvinna bort. Min tid där hemma känns nu alldeles för kort” så lyckas Brodén på ett formidabelt sätt gestalta sorg, vemod, ovisshet och skräck genom att anamma den svenska visans berättarkonst vars signum är att ”Förmedla texten med själ och hjärta”, och jag konstaterar att nämnda sångare har hos mig vunnit ny mark.

Produktionen är monumental och kompromissar tydligt och detaljrikt med vad som händer i text och musik, och att skivans producent ”Peter Tägtgren” gått in och petat i minsta detalj blir till något märkbart och njutfullt.

Även musikaliskt visar ”Sabaton” att de gått vidare då en mer symfonisk framtoning uppblandat med inslag utav svensk folkmusik som ett återkommande element dominerar plattans helhetsintryck vilket gör att den annars så väl använda ”Powermetal-stämpeln” inte tar lika mycket plats som vi annars är vana vid när det gäller nämnda band, och desto mer jag lyssnar på alstret, desto mer uppdagas nya öppningar och vrår i musiken.

Ser man på plattan som helhet så har ”Sabaton” lyckats skapa ett stycke musik i sällan skådat slag, där de förmedlar dramatik när det är som bäst, där de vågat gått in på djupet för att gräva fram den äkta känslan ifrån en tid som inhyser kanske den mörkaste men samtidigt mäktigaste epok vår svenska historia någonsin kommer att leverera, och det är med viss förvåning men än dock med stor övertygelse som jag konstaterar att ”Sabaton” med ”Carolus Rex” levererat en milstolpe i den svenska hårdrockens historia.

Bästa Låt: En Livstid i Krig

{youtube}y8jki4i4raQ{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link