ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Engel – Blood Of Saints (9.0)

engel-blood-of-saints-cd

Band: Engel
Titel: Blood of saints
Genre: Industrial metal
Skivbolag: Season Of Mist
Producent: Tue Madsen
Releasedatum: 2012-05-18
Betyg: 9/10

ENGEL har sedan debuten med “Absolute Design” för fem år sen gått från klarhet till klarhet. Jag, och säkert många andra, föll pladask för uppföljaren “Threnody” och hur giftermålet mellan blytung metal och electronica funkade så väl utan att bli parodisk eller kännas påklistrad. Samtidigt som bandets namne Niclas Engelins blev permanent medlem i IN FLAMES, dök oron upp för han egentligen skulle få tid för båda banden och i värsta fall bränna det bästa krutet på de sistnämnda. Nu när tredje skivan “Blood of saints” kommit ut, så verkar framtiden för Engel dock vara säker och peka lika spikrakt upp som tidigare.


Industriinslagen har fått mer plats, vilket märks i det fläskiga första spåret och tillika förstasingeln “Question your place”. De taggiga riffen sparrar mot de blippande syntharna och Magnus Klavborn flexar stämbanden när man hoppar mellan growl och ren sång. Det är ett schysst soundtrack ifall du är på humör för att döda lite disco-hipsters (Niclas Engelin halshugger för tusan Deadmau5 i musikvideon!).

Gaspedalen trycks ner på ursinniga “Frontline”, andningspauser är för mesar. Även på de mer episka styckena låter man instrumenthanteringen ta plats och få det att låta som det “händer grejer” hela tiden: twin guitar-slingor på “Down to nothing” och ett potentiellt moshpit-moment i “Numb” bland många andra exempel.

Och bandet gjorde även det rätta i att inkludera Hellmans Drängar-samarbetet “In darkness”, det är en alldeles för bra låt att lämnas åt sitt öde som ensam singel. Det kittlar dödsskönt i kistan och över ryggraden när Mangan och manskören tar ton i refrängen!

Som tidigare nämnt om Engelins medlemskap i In Flames, så kan man oroa sig för hur nästa Engel-skiva kommer låta och ifall Engelin bränner de bästa krutet på In Flames hädanefter? Men med tanke på Engelins positiva attityd i intervjuer och att Engel bevisligen klarat sig bra under turnén, finns det nog inga orosmoment som kan stoppa detta framgångståg. 

Bästa låt: In darkness och Blood of saints

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link