ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Evil Masquerade – Pentagram (9.5)

evil-masquerade-pentagram-cd

Band: Evil Masquerade
Titel: Pentagram
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Dark Minstrel Music
Producent: Henrik Flyman
Releasedatum: 2012-05-21
Betyg: 9.5/10

Pentagram är det femte fullängdsalbumet från denna svensk-danska konstellation och det tredje med Apollo Papathanasio bakom micken. Det är ingen överdrift att påstå att hans inträde i bandet var ett jättelyft där och då. Jag har t.ex. väldigt svårt att tro att hans företrädare skulle göra en låt som Black Ravens Cry någon som helst rättvisa. Definitivt skulle de inte göra det nu på Pentagram. Herre min skapare, karlens röst går ju mot fulländning!

Jag skall villigt erkänna att när jag hörde singeln “A Silhouette” , ja då blev jag konfunderad. Inte ett skit imponerad av låten i sig och jag lyssnade om och om igen med samma resultatet, nämligen att jag tappade intresset efter en halvminut och glömde den där lilla detaljen att fortsätta lyssna. Min undran var hur fasen de tänkt där, att släppa den som singel? Blir det inte bättre än så här?


Nu står jag här med skägget i brevlådan och skäms lite för jag har med detta lärt mig att en låt som känns helt fel i ensamt majestät kan ligga helt rätt på och till och med lyfta ett album. Efter öppnings- och tillika titelspåret “Pentagram”, en Rainbowosande skapelse i den tyngre skolan, så dyker den då upp. De här två är ihopflätade, ett i övrigt återkommande fenomen på plattan, och det tog en bra stund in i ovan nämnda låt innan jag fattade galoppen och herrejisses vad bra det blev helt plötsligt. Ett i mitt tycke gigantiskt misstag blev till slut hur rätt som helst.

I övrigt så bjuds det på ett låtsnickeri utöver det vanliga där ingen låt är den andra lik, vilket väl får anses vara signifikativt för det här bandet. Vad som inte anses vara det är en låt som “Moonlight Fantasy”, en med detta bands mått mätt väldigt poppig sak men även den ligger rätt.
I “Soul Taker” hittar vi de obligatoriska “stulna” takterna från ett svenskt folkmusikstycke som jag känner igen så väl, det är en känd gånglåt, men kan inte komma på dess namn. Smakfullt är det dock och vi säger väl så här; den av er som först inkommer med rätt svar vinner en påse CCM Bronco-skridskor.

Som helhet upplever jag att Pentagram inte är lika mörk som föregångaren Fade To Black, ej heller är den lika skiftande. Den innehåller visserligen inga omedelbara stänkare så som Black Ravens Cry eller Hollow Soul men är i stället jämnare och har en mycket fetare ljudbild än någonsin tidigare. Att man sedan använder sig mycket av orgel skadar inte. Inte alls, faktiskt.
Nu återstår bara att se om Evil Masquerade med denna plattan får den uppmärksamhet och det erkännande de så väl förtjänar för det här är så nära ett mästerverk man kan komma.

Bästa låt: The Spirits Of The Dead

{youtube}azhXE8xG9Ks{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link