ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Fatal Smile – 21st Century Freaks (10.0)

fatal-smile-21st-century-freaks-album-cover

Band: Fatal Smile
Titel: 21st Century Freaks
Producent: Fatal Smile
Skivbolag: FS Records
Releasedatum: 2012-05-14
Betyg: 10/10

 

“Fatal Smile” har sedan 2002 års debut ”Beyond Reality” varit ett band som utvecklats markant för varje levererat alster. Dock var det först när bandet gick igenom ett omfattande medlemsskifte inför 2008 års ”World Domination” som jag tyckte att de började visa om inte fulländat så en tillstymmelse utav en internationell ådra. Sedan efter att fått ta del utav det makabert vackra skivomslaget till deras nya alster ”21st Century Freaks” så konstaterar jag utan att ha hunnit tagit del utav musiken, att här kommer det att levereras något utöver det vanliga.


Plattan öppnar med den svängiga ”Welcome To The Freakshow” som med skivans massiva ljudbild levererar ett tunggung i två-takt där gitarrens mer metalliska framtoning blir till en skön kompromiss gentemot trummornas mer klassiska ”rock´n roll touch” med den skönt pumpande ko-klockan i versen, och där ”Blade” visar vart skåpet ska stå med sin raspiga och kraftfulla stämma som omgående inhyser ett bredare register gentemot förra alstret.

När så skivans andra spår ”Nailed To The Wall” levererar ödesmättade kyrkklockor och polissirener där sedan gitarr, bas och trummor ger oss ”doom-metal klanger” draget till sin yttersta spets, så märker man än mer bandets musikaliska ådra när de i vers, brygga och refräng lyckas blanda tung metall med skitig selaze-rock, och nytillskottet ”Philty” bevisar en bredd i sitt trumspel då han anammar både ”tung metall” och skitig ”rock´ roll” på ett färgstarkt och övertygande sätt.

Min personliga favorit blir dock den neoklassiskt episka ”Judgement Day” vars orientaliska klanger lutar sig tryggt mot den ”Rammstein-doftande” tyngd som lägger grunden till nämnda låt, och här visar ”Blade” att han även behärskar pompös metal-sång när den är som bäst.

Rakt igenom hela plattan finns något industriellt som ligger och pyr i den episka ljudbilden, och därav kanske nyckeln till nämnda alsters musikaliska bredd. ”Fatal Smile” tar oss med på en ”Freakshow” som blir till en makabert njutbar resa där frestelsens demoner ligger och lurar bakom varje hörn, och frestad blir man då nämnda alster blir till en vattentät föreställning där de lyckas med mästerstycket att anamma de mesta utav den klassiska hårdrockens samtliga genrer.

Eller vad sägs om den “Bon Jovi doftande” refrängen i ”My Private Hell”, eller nämnda bands första leverans någonsin utav två powerballader i form utav ”Broken Heart” och den ”Whitesnake” klingande ”For The Last In Line”. Överraskningarna är många och ofelbara och jag konstaterar att den musikaliska enhet som jag tyckte saknades på framför allt deras två första alster, är nu fullbordad då bandet själva stått för producerande och den klockrena mixningen som måste varit ett hästjobb att fullborda.

Jag konstaterar att ”Fatal Smile” skapat ett fulländat verk där samtliga kryphål är tilltäppta. Med stort hjärta och enträget arbete så levererar nämnda band en snudd på genialisk och episk käftsmäll där dynamiken i musikens framtoning talar sitt tydliga språk, och jag konstaterar att Falat Smile hittat den internationella ådra som krävs för att slåss med de stora akterna därute.

Ett mästerverk är levererat!

Bästa låt: Judgement Day

Låtlista:

01. Welcome To The Freakshow
02. Nailed To The Wall
03. Raisning Hell In Heaven
04. Judgement Day
05. Broken Heart
06. My Private Hell
07. Scarecrow
08. Innocent
09. Break This Chains
10. Take It To The Limit
11. For The Last In Line

{youtube}eMVhtvfZD_Y{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link