ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Saxon – Thunderbolt

37 Shares

Här har vi alltså Thunderbolt vilket är platta nummer 22 (jag räknar inte Heavy Metal Thunder) i ordningen i Saxons imponerande karriär. För er som följer den här sidan kommer det inte som någon nyhet att Saxon varit mina husgudar sedan 1982 och varje gång de släpper en ny skiva är det som julafton för mig. Att bandet dessutom hållit en imponerande hög nivå genom karriären och fortfarande släpper riktigt bra skivor gör inte saken sämre. Det är egentligen bara fyra av de 22 plattorna (Debuten, Crusader, Rock the Nations och Forever Free) som är mindre bra. Inte dåliga utan mindre bra. Ett Saxon på autopilot är alltså bättre än mycket annat.

Över till Thunderbolt nu. Hur låter då denna platta? Givetvis låter den som nutida Saxon. Något annat vore ju mer eller mindre otänkbart men det finns faktiskt ett par överraskande moment. Efter det sedvanliga korta introt drar titellåten igång och den är en typisk sentida Saxontitellåt. Första gången jag hörde den var jag inte jätteimponerad men efter att ha lyssnat på plattan en hel del senaste månaden har den växt. Därefter följer “The Secret of Flight” och “Nosferatu (The Vampires Waltz)” som båda är solida låtar man gärna lyssnar på igen. Sedan kommer “They Played Rock and Roll”, en hyllning till Lemmy och Motörhead, vilken för egen del inte är någon höjdarlåt. Tanken är givetvis god så det är gott nog så. Härefter kommer den största överraskning på länge i Saxons historia. En duett! Och growlsång! Det har aldrig någonsin tidigare hänt på en Saxonskiva. Låten “Predator” är en duett mellan Biff och Johan Hegg från Amon Amarth av alla. Det är en intressant idé men jag tycker det blir platt fall då Johans sång förstör en annars bra låt. Lyckligtvis lyfter det igen med “Sons of Odin” (med sin text om vikingar) och den snabba “Sniper”. “A Wizard’s Tale” och “Speed Merchants” är för att citera mig själv två solida låtar medan avslutande “Roadie’s Song” är en parantes i Saxons låtskatt om det inte vore för att texten hyllar deras crew.

Vad blir då det sammanfattande betyget av skivan. Då det ändå är Saxon det handlar om vill jag ge den ett högt betyg men det stannar vid en trea. En bra platta men den tillhör inte topparna av bandets diskografi. Men som sagt. Ett Saxon på autopilot är fortfarande bättre än mycket annat.Band: Saxon
Titel: Thunderbolt
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Militia Guard (Silver Lining Music)
Releasedatum: 2018-02-02
Bästa låt: Sniper
Betyg: 3/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER

FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter