Avatar – Avatar Country

Avatar Country är Avatar’s sjunde fullängdare och ett konceptalbum ut till fingertopparna. Plattan är utformad som en episk, musikalisk metalodyssé och kastar man ett snabbt öga på låtlistan så är det omöjligt att missa vad konceptet i fråga är, med låtar som King’s Harvest, Legend of The King, The King Wants You och så vidare. Det ligger uppenbarligen en del humor bakom, och innan jag påbörjar lyssningen håller jag tummarna för att det inte ska påverka plattan i den mån att det känns som bandmedlemmarna ”lallar runt”. Men så är verkligen inte fallet!

Glory To Our King blir en pompös inledning som ger en förväntansfull stämning inför vad som komma skall. Med den som intro blir förstaspåret egentligen Legend of the King, som kickar igång med skön energi. Gitarrharmonierna oklanderliga. Sedan Black Waltz (plattan som också var min introduktion till Avatar) har jag förälskat mig i trumkompen, och trummorna i Legend of the King, och hela skivan i övrigt, är inget undantag.

Många låtar låter som om de skulle vara en sammansättning av olika låtar. Stundom går dem i vad som låter som en helt annan musikalisk riktning. Men den musikaliska variationen är ständigt underhållande att lyssna på, som i The King Welcomes You To Avatar Country. Jag gillar lite skruvade låtar. Det känns som humorn i konceptalbumet lyser igenom lite extra här, text som attitydmässigt. Den är även så talande att man nästan får en musikvideo i huvudet under lyssningen. The King Welcomes You To Avatar Country blir min favorit från skivan, tillsammans med A Statue of the King.

Läs även
NY VIDEO: Avatar - The King Wants You

The King Wants You känns inte lika experimentell som övriga låtar, men den är inte mindre bra för det. Vidare känns det viktigt att nämna Silent Songs of The King Pt. 1: Winter Comes When the King Dreams of Snow och Silent Songs of The King Pt. 2: The King’s Palace, som är tydliga representanter för instrumentala låtar som låter gött utan sång, även om sångaren Johannes Eckerström verkligen visar sin range i de här produktionerna.

Det enda negativa jag har att säga är att The King Speaks blir tradigt vid ett par raka genomlyssningar. Annars är det med glädje jag presenterar en fullpottare, och extra kul känns det att kunna göra det så här tidigt på året! Avatar Country får en femma i betyg. Long live The King!

Band: Avatar
Titel: Avatar Country
Skivbolag: Century Media Records Ltd.
Release: 2018/01/12
Bästa låt: A Statue of the King och The King Welcomes You To Avatar Country

Relaterat:

Intervju med Johannes Eckerström från Avatar
2018-01-05 – Evelinda Gustavsson

NY VIDEO: Avatar – The King Wants You
2017-12-19 – Tobias Andersson

Avatar spelar i Sverige i vår
2017-10-25 – Effie Trikili

NY VIDEO: Avatar – A Statue Of The King
2017-10-25 – Effie Trikili


Ämnen

avatar

CHEFREDAKTÖR

ANNONSANSVARIG

WEBB/SOCIALA MEDIER

Rocken är inte död!

Är du sugen på ny musik?
Här hör du de bästa rocklåtarna just nu!
Listan uppdateras varje fredag.

50 Shares
Share47
Tweet
Buffer3