ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Raubtier – Från Norrland Till Helvetets Port (5.5)

42 Shares

raubtier-fran-norrland-till-helvetets-port-cd

Band: Raubtier
Titel: Från Norrland till Helvetets port
Genre: Industrirock
Skivbolag: Despotz Records
Betyg: 5.5/10

 

”Raubtier” har med sina två tidigare alster ”Det finns bara krig” (2009) och ”Skriet från vildmarken” (2010) blivit till ett band som med snudd på övertydlighet skapat två läger gentemot varandra. Fansen är eniga om att bandet är ett unikum medan motparten nästintill bespottat ”Hulkoff & co” för deras allt för tydliga Rammstein-vibbar.


Personligen har jag lyckats anamma ett mellanläger då jag hittat en nivå där begreppet ”Man får ta det för vad det är” känts som ett rättmätigt uttryck, och där av min lite mer passiva roll när det börjar nalkas samtal utav det hetare slaget om nämnda band.

Nu när deras nya alster ”Från Norrland till Helvetets port” sett dagens ljus så konstaterar jag att mycket inte har hänt i kamphundslägret.

Plattan öppnar dock blytungt med ”Sveriges Elit”, med dess feta keyboardmattor som skapar den tyngd och kraft som krävs för bandets personifierade industriella sound, och trots att refrängen blir till den gamla vanliga Mastodont-refräng Raubtier levererat upprepade gånger så kan jag inte låta bli att gunga med, då Mattias ”Buffeln” Lind levererar trummor med rytmiskt driv och tyngd i mästarklass, uppbackat utav Jonas Kjellgrens pumpande bas.

Dock sjunker kvalitén omgående på plattans andra spår i form utav upptempobringande ”Apokalyps” som blir till ett framhastat havsverk, där Hulkoff mer kraxar än sjunger vilket gör att lyrikens innerbörd i nämnda låt tynar bort i det tomma intet. Om tredje spåret ”Besten i Mig” inte bjuder på något som helst nyskapande så blir nästkommande spår ”Låt Napalmen regna” en positiv överraskning, om inte soundmässigt så textmässigt, då Hulkoff äntligen kommit till skott med att bredda sitt ordförråd, och jag konstaterar i refrängens monumentala ljudmatta en lättnad av att slippa höra om rovdjurets ankomst med sin pansardivision som med taggtråd och vapen tar sig fram över de kalla och ödsliga vidderna, redo att angripa sina offer.

När så powerballaden ”Allt förlorat” tar över så utvidgas smilegroparna än mer hos mig. Texten mår vara utav det mer pinsamt ytliga slaget då den inte anammar bandets annars så råa framtoning. Men även om det hela känns lite ”Hulkoff goes Niklas Strömstedt” utöver det hela, så backar musikens tyngd upp det hela väl och gör nämnda låt till en utav plattans höjdpunkter, och än mer blir känslan att ”man får ta det för vad det är” allt påtagligare.

Trots lite stänk av nytänkande här och var så blir ”Från Norrland till Helvetets port” en ganska svajig historia där balladerna trots sin schlagerframtoning i lyriken blir till plattans belåtenhet. Rent soundmässigt så är ljudbilden vidare och större i sin framtoning än vad som anammats på tidigare släpp, och hade det inte varit för musikernas höga kompetensgrad när det gäller framförande av hjärta, tyngd och nerv så hade nämnda alster blivit ett magplask lämnat åt sitt öde där ute i den råkalla och ödsliga vildmarken.

Men som sagt. Det funkar helt okej, för det är Raubtier vi talar om, och då får man ta det för vad det är.

 

Bästa låt: Allt förlorat & Dit vinden bär

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter