ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Overkill – The Electric Age (5.0)

overkill-the-electric-age-cd

Band: Overkill

Titel: The Electric Age


Genre: Thrash Metal

Skivbolag: Nuclear Blast

Releasedatum: 2012-04-04

Betyg: 5/10

 

Overkill är för mig ett av de där thrashbanden som aldrig riktigt fått den nivå av uppskattning som de förtjänat. När thrashscenen exploderade i början av 80-talet kryllade det av grymma thrashband som var i princip lika stora. Exodus, Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax, Death Angel osv. Listan kan göras lång. Däribland fanns också New Jerseys egna stoltheter Overkill. När band som The Big Four (Metallica, Slayer, Megadeth och Anthrax) exploderade och blev världsnamn föll många av de andra banden lite i skymundan och har sedan dess levt en betydligt mer anonym tillvaro trots att man likt sina gelikar släppt plattor på frekvent basis samt turnérat över stora delar av världen.
 

Efter att man släppt ett gäng kanonplattor på 80-talet samt åtminstone en grym platta på 90-talet (Horrorscope) så började Overkill dala markant och släppte den ena mediokra plattan efter den andra. Att man släppt kanonplattor på 80-talet men sedan kollapsat är ju Overkill långt ifrån ensamma om dock, det känns som att större delen av thrashscenen gjorde detta. Metallica, Anthrax osv, listan kan göras lång. Så här höll det på i nästan 20 år, så det var inte utan förvåning jag och många andra minst sagt golvades av Ironbound som släpptes år 2010. Helt utan förvarning släppte Overkill en riktig käftsmäll till platta och Ironbound gick varm i många skivspelare under 2010. Samma sak med Accept – år 2010 släppte man Blood Of The Nations som mot alla odds var en av det årets absolut bästa plattor. Man hade bytt ut ikonen Udo Dirkschneider och dessutom inte släppt en bra platta sedan Russian Roulette från 1986. Dock lyckades man ändå knåpa ihop en riktigt grym hårdrocksskiva som förmodligen överraskade fler än bara undertecknad.
 

Eftersom att både Overkill och Accept lyckades med konststycket att helt utan egentlig logik släppa varsin platta i 8-9/10-klassen år 2010 känns det självklart i princip omöjligt att låta bli att jämföra de två nya plattorna från dessa två band när de nu släpper uppföljarna till sina forna succéplattor i princip samtidigt. Accepts Stalingrad var helt okej och ni som följer Rocknytt kanske minns att jag gav den 7/10 i betyg. När det gäller The Electric Age är jag dock inte lika imponerad. När Accept bara tappat litegrann från Blood Of Nations och kanske känt av pressen att göra en lika bra platta som sist lite mindre än Overkill, så har sistnämnda band uppenbarligen fått betydligt värre skrivkramp än Accept när det kommer till att skriva bra hårdrockslåtar. Det känns som att alla låtar förutom Electric Rattlesnake och Black Daze är låtar som var för dåliga för att platsa på Ironbound och liksom blev över. Det känns ganska tråkigt och oinspirerat för det mesta. Overkill går liksom på rutin, och enligt mig är de inte tillräckligt bra för att göra det och samtidigt göra en bra platta. Iron Maiden skulle kunna gå på rutin och ändå spotta ur sig en platta som är en av årets bästa, men den klassen håller inte Overkill. Det är dock inte dåligt eller inkompetent framfört , det är bara så jäkla trist i jämförelse med Ironbound och jag kan tänka mig att jag inte var den enda som hade höga förhoppningar på den här plattan efter att ha golvats så totalt av den förra plattan.
 

Om Accept tappade från en 8/10 till en 7/10 från Blood Of The Nations till Stalingrad så måste jag tyvärr säga att Overkills tapp var betydligt större och från att ha släppt en 9/10-platta för två år sedan så har man nu släppt en 5/10-platta.
 

Köp Ironbound istället för The Electric Age. Ni som redan äger Ironbound  och nu vill köpa The Electric Age – ni kommer garanterat bli besvikna om ni förväntar er en ny Ironbound.

 

Bästa låt: Electric Rattlesnake

Låtlista:

01. Come And Get It
02. Electric Rattlesnake
03. Wish You Were Dead
04. Black Daze
05. Save Yourself
06. Drop The Hammer Down
07. 21st Century Man
08. Old Wounds, New Scars
09. All Over But The Shouting
10. Good Night

{youtube}3zU1LNg-6aQ{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link