ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Paradise Lost – Tragic Idol (7.0)

paradise-lost-tragic-idol

Band: Paradise Lost
Titel: Tragic Idol
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Century Media
Producent: Jens Bogren
Releasedatum: 2012-04-23
Betyg: 7/10

PARADISE LOST har hållit på i snart ett kvartssekel, och har under den tiden släppt tolv album av ganska olika slag. Vandringen från dödsdoom via gothmetall och synth till mer eller mindre klassisk Heavy Metal har gjorts etappvis. I retroperspektiv verkar strategin närmast uttänkt på förhand; varje platta har flyttat gränsen en liten bit och bäddat för den nästkommande på ett ganska smidigt sätt. Samtidigt har förvandlingen på intet vis gått obemärkt förbi.


När det så blev dags för album nummer tretton, fick förra plattans producent Jens Bogren åter uppdraget att ratta ljudet. Bandet valde att spela in all musik under tre veckor i Chapel Studios, medan Nick Holmes lade ytterligare två veckor och följde med Jens Bogren hem till Örebro för att spela in sången där. Exakt varför man körde det upplägget eller hur stor inverkan det haft på slutresultatet vågar jag inte spekulera i, men “Tragic Idol” låter absolut inte splittrad om man tittar på förhållandet mellan sång och musik.

“Tragic Idol” i stort känns både som en bakåttitt till PARADISE LOSTs 90-tal och som en blick framåt, då soundet är omisskännligt PARADISE LOSTskt samtidigt som det har en aura av fräschör, utan att för den skull glömma de senaste fem plattorna. Produktionen är den bästa bandet haft hittills och det känns absolut som att hungern finns kvar hos medlemmarna.

De första fem låtarna är bland det bästa bandet presterat de senaste tio-tolv åren; öppningsspåret “Solitary One” med sina vackra melodiska gitarrslingor och sin suggestiva “förlorad-kärlek-äter-upp-dig-inifrån”-text, “Crucify” med Nick Holmes fullkomligt underbara “Cruuucifyyyyy!!”-skrik, “Fear of Impending Hell” med sin karriärssammanfattande känsla, perfekta förstasingeln “Honesty in Death” och albumets snabbaste spår “Theories From Another World” är alla alldeles lysande, och jag fingrar försiktigt på “Årets album”-utmärkelsen. Men sedan händer något.

“In This We Dwell” är okej, “To the Darkness” halvdan och “Tragic Idol” ytterst slätstruken även om Nick Holmes nästan går Peter Steele-djupt med rösten emellanåt. Efterföljande “Worth Fighting For” gör det hela ännu värre, och känns bara som en dålig idé som inte skulle ha fullföljts. Skulle jag bara ha betygsatt dessa fyra låtar hade det blivit knappt godkänt, då jag väntar mig betydligt mer än så här av PARADISE LOST. Det ska dock sägas att det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som felar, även om det är i grunden handlar om att materialet i dessa tre spår inte är tillräckligt bra.

Avslutande “The Glorious End” återställer dock ordningen. Här glänser Nick Holmes som han skämt bort oss med allt oftare på senare tid, och gitarrspelet sitter precis där det ska samtidigt som albumdebuterande trummisen Adrian Erlandsson gör sin kanske bästa insats på plattan.

Det både börjar och slutar alltså ypperligt, men under tre låtar är PARADISE LOST så smått ute och cyklar. Hade “Worth Fighting For” bytts mot bonuslåten “Ending Through Changes” hade betyget blivit högre, men tre tveksamma låtar på rad är för mycket, i synnerhet på en platta som klockar in på 50 minuter.

Bästa spår: “Crucify”
 

{youtube}R5CUqLwPl1Q{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link