ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Accept – Stalingrad (7.0)

81 Shares

accept-stalingrad-brothers-in-death-cd

Band: Accept
Titel: Stalingrad
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2012-04-06
Betyg: 7/10

 

Accept är ett band som jag personligen alltid har tyckt varit extremt överskattade. Inte dåliga på något sätt, men ändå långt ifrån förtjänta av att ha den position som man har inom hårdrocksvärlden. Det finns så många band som är bättre än Accept, men ändå har man på något sätt lyckats etablera sig som ett av de största hårdrocksbanden i världen om man bortser från den yttersta toppen som består av band som Metallica, Iron Maiden, Mötley Crüe osv. Det är framförallt Udo Dirkschneider som jag har haft svårt för, så när denne byttes ut mot Mark Tornillo var det verkligen inga sura miner från undertecknads sida. Många Accept-fans var dock oroliga över hur det skulle gå med en ny sångare, men det känns som att ingen kunde bli besviken när de väl hörde Accepts förra platta, Blood Of The Nations, som alltså var den första med Mark Tornillo bakom micken. Enligt mig var Blood Of The Nations den bästa Accept-plattan sedan Russian Roulette från 1986, så förväntningarna på Stalingrad var utan tvekan höga när jag började lyssna igenom den.


 

Alla som gillar (eller ogillar, för den delen) Accept kommer utan tvekan att känna igen sig i allt som finns på Stalingrad. De klassiska Accept-riffen finns där, hockeykörerna samt de catchiga refrängerna. Även om musiken kanske inte är så utmanande och utvecklande så måste man ju ändå säga att den passar perfekt för att dricka öl till, precis som Accepts musik ska vara med andra ord. Det negativa är att många av låtarna känns alldeles för långa. Låtar som klockar in på runt 6 minuter skulle med lätthet kunna skäras ner till 4 minuter och således kännas betydligt snärtigare och mindre långdragna. Sedan kan jag heller inte komma ifrån att jag tycker att det blir en smula enformigt i längden med dessa låtar som låter väldigt snarlika låt efter låt efter låt. Låten som låter som den där andra låten som låter som den där andra låten är dock helt klart en bra låt, så ni får inte misstolka mig helt.

 

Mina favoritlåtar på plattan är inledande Hung, Drawn And Quartered som är en av få låtar som bandet lyckats hålla nere på en behaglig låtlängd. The Quick And The Dead, av i princip samma anledning, samt den tunga The Galley som är en av få låtar som faktiskt är motiverad att ha en så pass lång låtlängd. Den allra bästa låten enligt mig är dock titelspåret Stalingrad. Den har alla klassiska Accept-ingredienser utan att för den skull kännas uttjatad.  Stalingrad tillhör en av de längre låtarna på plattan, men när det är så här pass bra känns det helt ”Accept”abelt (höhö). Extra snyggt är det att man lagt in ett gitarrparti med Rysslands nationalsång, på samma sätt som man 1985 la in ett parti från Beethovens Für Elise i Metal Heart. När jag ändå snackar om gitarrpartier så måste jag passa på att berömma Wolf Hoffmann som briljerar med sitt gitarrspel genom hela plattan. Även Mark Tornillo gör en bra insats och cementerar sin plats som favorit bland Acceptsångarna för min del.

 

Även om jag som sagt inte är något jättefan av Accept så går det inte att komma ifrån att det här är riktigt bra heavy metal som håller en jämn och hög klass genom hela plattan. Dock så går det inte heller att komma ifrån att det känns som att det här är gjort tusen gånger förut, både med bättre och sämre resultat. Det jag har kommit fram till genom åren är att riktiga Accept-fans inte alls verkar bry sig om sina hjältars brist på variation, så om du är ett större Accept-fan än vad jag är kan jag garantera dig att du kommer göra i byxorna av Stalingrad, då det är en riktigt klassisk Accept-platta med alla ingredienser man kan förvänta sig.

 

Är du dock som jag och tycker att Accept är helt okej men lite enformiga kommer du kanske inte att göra i byxorna, men du kommer vid ett eventuellt inköp åtminstone bli ägare av en stabil och kompetent framförd platta med en hel del bra låtar, även om du kanske inte kommer bli så musikaliskt utmanad. 

 

Men vem orkar bli det hela tiden egentligen?

 

Bästa låt: Stalingrad

{youtube}i-QQYxryAqM{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter