ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Meshuggah – Koloss (9.5)

48 Shares

meshuggah-koloss-cd

Band: Meshuggah
Titel: Koloss
Genre: Math/Tech-Death Metal (Einstein Metal anyone?)
Skivbolag: Nuclear Blast Records
Producent: Meshuggah
Releasedatum: 2012-03-23
Betyg: 9,5/10

1989 släppte Meshuggah sin första demo (Psykisk testbild) och EP, ett startskott för ett band som idag har ett berättigat legendstatus världen över.
Bestående av en relativt stadig frontlinje med Kidman och Haake som fanbärare, om det är en avsiktlig företeelse kan diskuteras, men så har det blivit.

Efter lite research inför Koloss så framkom lite konstiga och tradiga rykten fram ur fanforumen, bland annat att “Meshuggah överger det progressiva/polyrytmiska” efter en intervju som misstolkats å det grövsta. Detta är inte fallet! Även om det är ett betydligt “rakare” album än de senaste alster Meshuggah gett oss.

Haake har även under dessa intervjuer fått frågor om “temat” på skivan, där han svarar  med att han just nu är inne i en Christopher Hitchins-period och även är inne på Noam Chomsky en del, detta framgår mer och mindre subtilt i texterna.
Då Hitchens är en av mina idoler utanför  musiken så an man minst sagt ana att jag varit ganska uppskruvad över att se detta insytt i Meshuggah-soundet och se hur jävla cyniskt man kan se världen ur Meshuggahs perspektiv.


Den första låten ut (I Am Colossus) dryper av Meshuggah precis som vi är vana att höra dom och virar sig kring huvudet som en turtlevaxad hammare i hög hatt som höljutt insisterar “Headbanga då för bövelen!” 

Sen rasar det vidare med Meshuggahs klassiskt riviga dister, Haakes isterdrypande trummor och Kidmans otroligt överförbannade growl. 
Jag måste erkänna att det är mycket enklare än jag är van att höra dom och det är lite underligt mellan varven, men på samma gång märks det att det är Meshuggah och dom äger vad dom gör. Inget är frågande eller utanför komforten, det är Meshuggah och låtarna är deras bitch!

Det är inte deras bästa skiva tyvärr (enligt mig i alla fall) men den hör definitivt hemma i toppen någonstans med sina goda kombinationer från det gamla och det nyare Meshuggah och allt är nedkokat till denna koncentrerade Koloss.

Den här skivan kan bota vilken impotens som helst, fan vilken platta! Öppna era plånböcker gott folk och börja kasta pengar på närmsta skivhandlare, denna skiva har en given plats i hyllan. 

Bästa låt: delas idag mellan två låtar: The Demon’s Name Is Surveillance och Break Those Bones Who Sinews Gave It Motion

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter