ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Black Breath – Sentenced to Life (8.0)

12 Shares

Black Breath - Sentenced to Life

Band: Black Breath
Titel: Sentenced to Life
Genre: Dödscrust
Skivbolag: Southern Lord/Sound Pollution
Producent: Kurt Ballou och Black Breath
Releasedatum: 2012-03-23
Betyg: 8/10

Entombed och Dismember förändrade tillsammans med Tomas Skogsberg dödsmetallen för alltid genom att vrida alla fyra rattar till max på gitarrpedalen Boss Heavy Metal HM-2 och skapa det så kallade Sunlightsoundet. Nu, mer än 20 år senare, har band som Trap Them och Black Breath inte bara omfamnat HM-2:an utan med silkeshandskar försiktigt uppdaterat soundet med ett par nypor hardcore-krydda.


Nästan på dagen två år efter att Seattlekvintetten Black Breath, som för övrigt delar namn med en Entombed-låt, släppte debuten “Heavy Breathing” är det nu dags för uppföljaren “Sentenced to Life”. Precis som sin föregångare är plattan producerad av bandet självt och Converge-gitarristen Kurt Ballou, som genom sitt arbete med band som Rise and Fall, The Secret, tidigare nämnda Trap Them och, förstås, Black Breath har etablerat sig som något av en genreledande producent.

Jämfört med debuten är soundet överlag lite argare, lite tyngre, lite snabbare och något mindre kängpunkigt, men på det hela taget är det mesta sig likt. Det finns dock ett par överraskningsmoment: “The Flame” doftar rejält mycket Slayer och i avslutande “Obey” kryper det fram ett helt knippe 80-talsinfluenser där gitarristerna Eric Wallace och Mark Palm stundtals låter som att de lirar i ett amerikanskt power metal-band.

Att inte dra paralleller till en av förra årets bästa plattor, Trap Thems Kurt Ballou-producerade “Darker Handcraft”, är i princip omöjligt, även om Black Breath har fler nyanser och därför känns en aning mindre kompromisslösa. Därmed inte på något sätt sagt att det här är trallvänlig radiorock; vi snackar fortfarande musik som ofta rusar fram snabbare än Arlanda Express, till stor del tack vare att Jamie Byrum trummar livet ur sig mest hela tiden, samtidigt som sångaren Neil McAdams spottar och fräser ut sin allt annat än positiva prosa.

I låtar som “Home of the Grave”, “Endless Corpse” och “Of Flesh” är Black Breath så bra att om resten av materialet hållit samma höga standard så hade “Sentenced to Life” varit en omedelbar klassiker. Nu får den nöja sig med att vara årets bästa dödscrust-platta.

Bästa spår: “Endless Corpse”

{youtube}c8JRuzvKOlc{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter