ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Dynazty – Sultans of Sin (7.0)

48 Shares

sultans-of-sin

Band: Dynazty
Titel: Sultans of Sin
Genre: Melodic Rock
Skivbolag: Stormvox Records 
Producent: Peter Tägtgren
Releasedatum: 2012-02-28
Betyg: 7/10


När Dynazty ställde upp i Melodifestivalen så blev inte min hunger efter deras nya alster direkt påtaglig. Bandets föregående släpp ”Knock You Down” var ingen oäven skapelse, men långt ifrån fulländad då jag tyckte att nämnda band inte själva riktigt visste vilket håll de skulle dra åt, och där av en ganska splittrad skapelse. När man så första gången fick höra Schlagerdängan ”Land Of Broken Dreams”, så blev min spontana reaktion, ”Inte ännu ett band med schlagerdemonen över sig”.


Men faktum är att med det nya alstret ”Sultans Of Sin” lyckas Dynazty med kärlek och hjärta inför en annars ganska bespottad genre visa vart skåpet ska stå. Plattan har två riktiga fullpoängare i öppningslåten ”Come Alive” och femte spåret ”More Than A Man” där den förstnämnda låten levererar drivande gitarrer som tryggt vilar mot den mer raka och bastanta rytmsektionen bestående av bas och trummor. Detta uppbackat av Nils Molins dramatiska men hjärtliga stämma gör nämnda låt till en klockren hårmetal stänkare av bästa märke. Med ”More Than A Man” visar bandet att de även vågar flörta med andra genrer utan att tappa sin karaktär, då låtens refräng mynnar ut i en härlig kavalkad av klanger som i njutbar Journey och Boston manér skapar en skön kontrast mellan vers och refräng, och återigen får mig Molins stämma att rysa till utav välbehag.

Dessa två låtar utgör skivans fasta grundstomme som plattans övriga spår vilar tryggt emot. Överlag håller låtarna hög klass med allt ifrån den Whitesnake-klingande balladen ”Falling” till plattans stora final i form utav skivans titelspår, men jag konstaterar att det är de två förstnämnda som även höjer plattans övriga spår ytterligare ett snäpp med undantag för den Spinal Tap – doftande ”Bastards of Rock & Roll” som lämnar en allt för bitter eftersmak ifrån sig.

Det som utgör det vinnande konceptet hos nämnda band är deras starkt rotade kärlek till vad de gör, då den är till en genre som på åttiotalet mer eller mindre var ett fenomen, men som idag många tittar lite bespottande på, fast som nämnda band lyckas bedriva med en respektingivande nerv, och återigen vill jag proklamera för bandets frontman Nils Molin som jag ser lite som ett fenomen. Det är en konst att sjunga strofer som ”Raise your hands, let it out, live every day like a Friday night” och detta med en framtoning fylld utav känslosam och atmosfärisk sång. För är det något nämnda sångare inhyser, är det en djup kärlek till sin uppgift, då han med sin pompösa stämma lyckas med bedriften att frasera texterna med en respektingivande nerv och energi, och inte sedan Joey Tempest glansdagar har jag stött på en sångare som lyckats med nämnda bedrift, och jag konstaterar att Molin tveklöst är den drivande kraften till vad Dynazty är av idag.

Överlag så har Dynazty övertygat mig denna gång, då de på ett mer konsekvent och tongivande sätt gentemot föregående släpp, lyckats med bedriften att ta oss tillbaka tjugofem år bakåt i tiden, fylld med hjärta och själ kryddat med lite personlig atmosfär, och ni grabbar! Skippa Schlager träsket nästa gång, då ni är alldeles för bra för sådana tillställningar.

Bästa låt: “More Than A Man”

{youtube}sV1nw4t_Woc{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter