ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Thåström – Beväpna Dig Med Vingar (8.0)

thastrom-bevapna-dig-med-vingar-cd

Artist: Thåström
Titel: Beväpna Dig Med Vingar
Genre: Thåström
Skivbolag: Razzia Records
Producent: Ulf ”Rockis” Ivarsson
Releasedatum: 2012-02-15
Betyg: 8/10

Jag vet inte riktigt hur ingående jag behöver beskriva Joakim Thåströms historia, de flesta känner väl till att han är hjärnan och frontmannen bakom band som Ebba Grön, Imperiet och Peace, Love And Pitbulls. När det gäller Thåströms solokarriär så har stilen varierat mellan renodlad rock, lite mer akustiskt gitarrplinkande och någon typ av monoton, industriell doom-pop. Beväpna Dig Med Vingar hör till den sista kategorin. Det känns som att Joakim anser mer och mer för varje platta att texterna är det viktiga i hans musik, och att musiken mer är som bakgrundsljud till hans dikter. Musiken är väldigt enformig, metallisk och kall för det mesta. Detta kanske låter lite tråkigt, men det är ett effektivt sätt för att sätta texterna i fokus och för att kunna berätta en historia på ett effektivt sätt. Det sättet som musiken är uppbyggd på gör att man nästan känner sig lite hypnotiserad ibland. Man går liksom in i sig själv och musiken helt, vilket gör att texterna känns otroligt nära och angelägna. Att texterna i princip aldrig rimmar är kanske lite ovanligt, men jag personligen tycker att det är otroligt snyggt och det ger verkligen Joakims textförfattande möjligheter utöver det vanliga när man slipper tänka på att det och det ordet ska rimma på det och det ordet.


Som alltid när det gäller Joakim Thåström så är det väldigt vackert, mycket smärta och väldigt svårt och konstnärligt. Gillar man power metal kanske det här inte är rätt platta med andra ord. Det kan nog inte bli mycket mindre party än så här, om man nu inte anser att den optimala festen består av ett gäng deprimerade poeter som sitter i svarta rockar, drickandes rödvin samtidigt som de skär sig i armarna och gråtrunkar en smula. Dock är det ju så man vill att Thåström ska vara. Han ska inte vara glad och hurtig och ha hopp om livet. Det ska vara hjärta, smärta och själslig svärta. Vi som har en deprimerad poet någonstans därinne behöver lyssna på Thåström ibland, då är det bra att veta vad man får och Thåström levererar verkligen en klassisk Thåströmplatta även denna gång. Fantastiska låtar som titelspåret, Samarkanda, St. Ana Katedral och Dansbandssångaren ger mig rysningar av välbehag och kan utan tvekan locka fram en liten tår i ögonvrån om man är på rätt humör. Ja, det var det där med humör… Den här plattan förtjänar nog betyget fem eller sex av tio om man skulle betygsätta den utan att ha lyssnat på den riktigt ordentligt och inte lyssnat på texterna. Om man haft den på i bakgrunden samtidigt som man dammsugit, lagat mat eller gjort några situps. Om man dock har varit lite ledsen över någonting, slagit på den här plattan och verkligen tagit in stämningen och de fantastiska texterna är det dock svårt att ge den här plattan någonting mindre än en nia. Jag anser att det här är en mycket bra platta, men kanske inte Thåströms allra bästa. Med detta i beaktande tillsammans med att musiken kanske är lite väl simpel och på gränsen till för flummig på en del ställen hamnar betyget på en åtta.

Eftersom att det här är Rocknytt vill jag påpeka att det här absolut inte är en hårdrocksskiva på något sätt. Jag vet inte ens om det är rock. Jag vet inte alls vad Thåström spelar för musik. Han låter Thåström helt enkelt. Det är vackert och avskalat. Monotont och hypnotiserande. Stämningsfullt och innerligt.

Köpvärt och fantastiskt bra.

Bästa låt: Samarkanda

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link