ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Havukruunu – Kelle Surut Soi

47 Shares

Kan börja med att berätta lite om mig! Mina tre favoritband från Finland är Amorphis, Ensiferum och Moonsorrow. Jag har aldrig riktigt hittat ett band som lyckats med att fånga det där pagan/black metal-soundet som Moonsorrow gör (även om vissa kommit nära). Men nu jävlar har dagen kommit! Havukruunu måste vara fans av deras landsmän då deras musik känns väldigt lik Moonsorrows. Häpen som jag är av att ha funnit ett band som lyckats med detta så faller jag genast för Havukruunu precis som jag gjorde med Moonsorrow för en massa år sedan. Det enda negativa, om något, är att Havukruunu kanske är lite för lika Moonsorrow. För mig är dock detta en utmanare till årets album just på grund av detta.

Havukruunu har varit aktiva sedan 2013 och Kelle Surut Soi är bandets andra fulländare efter att ha släppt Havulinnaan år 2015, vilket i sin tur fick starka recensioner runt om. Kelle Surut Soi betyder något i stil med “för vem sjunger sorgen” så det är inte konstigt att skivan är en metal-upplevelse fylld med mörker och sorg.


Personligen tycker jag att alla låtar på Kelle Surut Soi är grymma var och en för sig. Men tro mig, detta är en skiva som det är meningen att du ska uppleva i sin helhet. Slå dig ner, ta en kall öl och låt dig förföras av stämningen och den musikaliska genialiteten Havukruunu ger dig. Precis som i fallet med Moonsorrow så sjunger Havukruunu på sitt modersmål. Finsktalande eller inte så är detta albumet grymt, främst på grund av stämningen. Självklart blir ju albumet ännu bättre om du förstår finska och vad de sjunger, men bandet framför låtarna och förmedlar känslorna så pass väl att det faktiskt inte behövs. Efter att jag lyssnade igenom Kelle Surut Soi blev jag så pass intresserad av bandet att jag även lyssnade igenom debuten Havulinnaan (även denna bra) och börjat kolla runt för att se var de spelar live. Ett band med så här mycket talang från ett grannland måste jag bara försöka uppleva live. Det är inte varje dag ett band lyckas få en att känna så vid första dejten.

Är du ett lika stort fan av Moonsorrow som jag är eller av pagan/black metal-genren i allmänhet så är detta en skiva du måste skaffa i år.

Havukruunu – Kelle Surut Soi

Artist: Havukruunu
Titel: Kelle Surut Soi
Genre: Pagan/black metal
Skivbolag: Naturmacht Productions
Speltid: 51:34
Releasedatum: 2017-04-29
Betyg: 5/5
Bästa låt: Myrskynkutsuja

Havukruunu - Kelle Surut Soi 1

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter