ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Hysterica – The Art of Metal (9.0)

45 Shares
hysterica-the-art-of-metal

Band: Hysterica
Titel: The Art of Metal

Genre: Metal
Skivbolag: Black Lodge Records
Producent: Pontus Norgren, Marcus Jidell
Releasedatum: 2012-03-09
Betyg: 9/10


Jag färdades ensam i min bil nedför en av bygdens brantare backar lyssnandes på The Art of Metal, andra studioalbumet från Hysterica, när jag gjorde något som skrämde mig för några sekunder. Jag skrek nämligen rakt ut, högt och tydligt: “Men dra åt helvete, vilken låtjävel!!!”. Jag ber naturligtvis om ursäkt för språket men till mitt försvar så får jag väl säga att jag var ju faktiskt ensam, ingen kom till skada eller blev kränkt…

Låten som fick mig att utföra detta dåd var “Fighters of the Century”, en som ni förstår helt makalös låt. Den höjer sig enligt mitt tyckande lite över resterande nio låtar men efter ett tiotal genomlyssningar av plattan så är det numera inte med någon jättemarginal eftersom detta album växer för varje varv det spelas.

Man blandar friskt stilmässigt mellan doom-, melodisk döds-, klassisk- och powermetal och det gör hela anrättningen superb, det hinner aldrig bli tråkigt eller ens förutsägbart.

Hysterica har också lyckats med något ovanligt. Inte en enda av låtarna kan ens med värsta illvilja uppfattas som varandes en filler. Det är alltså, logiskt nog, tio mycket bra låtar man knåpat ihop, var och en med sin särprägel.

Det sägs att du har IQ 29 om du klarar av att knyta dina skor själv men även du som enbart fixar kardborreknäppning fattar att det är ruskigt bra musiker vi har att göra med här. Sången är emellanåt nästintill magiskt vacker för att i nästa sekund växla till ett avgrundsvrål som gör självaste Horn-Per grön av avund. I ett tredje läge bjuds det en rockröst som kanske inte är märkvärdig men med väldigt mycket känsla.

Jag tänker inte förringa gitarr, bas och trummor då det, föga förvånande med det producentparet, låter enormt bra men det som är fluffet i den här sufflén är keyboarden. Den, i kombination med bakgrundskörerna, ger emellanåt ett väldans svulstigt och pompöst intryck och allt detta utan att kännas allt för konstgjort eller tillrättalagt.

Ja, Hysterica, ni har mer eller mindre golvat den här bilburna gaphalsen och bara det är en bedrift i sig.

Bästa låt: Fighters of the Century 

OBS: Ni har väl inte missat HYSTERICA-tävlingen där ni kan vinna ett ex av denna fantastiska platta och dessutom biljetter till releasefesten på Göta Källare i Stockholm den 14 mars.
Klicka här för att komma till tävlingen

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter