ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Iced Earth – Incorruptible

11 Shares

Ännu en Iced Earthplatta är här. Det låter som sig bör väldigt stort och maffig, med andra ord väldigt mycket klassisk Iced Earth. Det är ingen temaplatta denna gång, utan inspirationen kommer från diverse håll, som Vikinglegenden om Ragnar Lothbroks söner, slaget vid Fredricksburg, sjörövare och broderskap med mera i samma maskulina tema. Det finns emellertid ingen som helst orsak att börja gnälla över att det var bättre förr, för med detta släpp visar Iced Earth att de fortfarande är ungefär samma band som tidigare, även om laguppställningen som vanligt skiftar utan att det märks nämnvärt (ny i bandet är gitarristen Jake Dreyer). Den enda konstanten i Iced Earth är Jon Schaffer, som med samma envisa vision om att skapa perfekt klassisk heavy metal lotsat bandet fram genom årtionden av med- och motgångar. Och han är fortfarande en jävel på att skriva riff, det måste jag säga.

Låtarna på plattan är trots det av varierande kvalitet. Panflöjten (på synth?) i The Relic hade jag kunnat vara utan, liksom den utdragna indianhyllningen Ghost Dance med sina olidliga trummor och (åter) flöjtspel. Men mycket är också högklassig metal. Låtarna Seven Headed Whore, Great Heathen Army, Black Flag och den nästan tio minuter långa Clear the Way har gått på repeat här hemma medan jag känt mig som en farlig krigare på gräsklipparen och när jag packat diskmaskinen. Seven Headed Whore känns dock som en lite vansklig balansgång. Den låter lite väl lik Slayers Raining Blood, men lyckas ändå behålla greppet om sin egen klassiska Iced Earth-identitet: Knivskarpt utskurna fläskriff i ett thrashmanglande tempo som ledsagas av suverän och varierad sång. Som i detta fall för tankarna till Rob Halford mer än Tim Owens.


Sångaren Stu Block kom in i gänget på Dystopia 2011 och har med Incorruptible medverkat på fyra album, inklusive Plagues of Babylon och Live in Acient Kourion. Den siatnämnda spelades in på en amfiteater i Cypern. Han har definitivt funnit sin plats i bandet, och det känns på något sätt som om han alltid varit med. Röstomfånget är imponerande, vilket märktes på årets SRF-spelning. Block tar Matt Barlows låga toner med kuslig likhet, såväl som Owens höga skrik. Låten Brothers är en hyllning till honom och vänskapen till bandets frontman. Tyvärr är den lite anonym.

Men för att sammanfatta det hela: En lite ojämn platta med några riktigt vassa toppar. Väl värd din uppmärksamhet om du titulerar dig hårdrockare.

Iced Earth – Incorruptible

Band: Iced Earth
Titel:
Incorruptible
Genre: Klassisk heavy metal
Skivbolag: Century Media
Speltid: 54 min
Releasedatum: 2017-06-16
Betyg: 3/5
Bästa låt: Clear the Way (December 13th, 1862)

Iced Earth – Incorruptible, låtlista:

1. Great Heathen Army
2. Black Flag
3. Raven Wing
4. The Veil
5. Seven Headed Whore
6. The Relic (Part 1)
7. Ghost Dance (Awaken The Ancestors)
8. Brothers
9. Defiance
10. Clear The Way (December 13th, 1862)BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter