ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Ayreon – The Source

Ayreon - The Source 3

Oj oj oj, det här är bra! När Arjen Lucassen nu gått in i studion för sitt nionde studioalbum så kommer han ut med en….metallteater?….rockopera?…..helt i världsklass. Jag föll som en fura redan för första albumet i historien om rasen Forever, 0101….ja ni vet, den med alla ettorna och nollorna som kom ut 2007. Lucassens övriga skivor, både de gjorda före och efter, har hittills dock lämnat mig ganska oberörd. Det har varit vacker musik, men ändå har det liksom runnit av utan att lämna några större spår. Med The Source berättas nu historien om tiden före 01011001 (binär kod för bokstaven Y). Och vilken samling röster han har samlat ihop till sin hjälp! Varje gästsångares röst gestaltar en karaktär i historien. Jag kan inte rabbla upp alla, det får ni googla på, men jag hittar många av mina favoritröster här som Tommy Karevik från Kamelot som The Opposition Leader, Simone Simons från Epica som The Counselor, Hansi Kursch från Blind Guardian som The Astronomer och inte minst en annan av de storslagna musikprojektens förgrundsgestalter, Tobias Sammet (Avantasia, Edguy) som The Captain.

Handlingen utspelar sig från början på den döende planeten Alpha, där en enväldig dator (The Frame) tagit över kontrollen och bestämt sig för att förgöra mänskligheten (hörde jag någon säga SkyNet?) genom att släcka ner alla viktiga funktioner. Huvudpersonernas flykt från detta öde till planeten Y utgör sedan basen för historien i 01011001. Det är nästan omöjligt att recensera en platta som denna på traditionellt sätt med ”bästa låt” mm, då musiken och handlingen hänger ihop och spänner igenom hela skivan som sig också bör med konceptplattor. Musikaliskt är det tårdrypande vackert, storslaget och snyggt sammanvävt, och med en sådan uppsättning röster – hur skulle det kunna misslyckas? Enda protesterna skulle väl kunna tänkas komma från hatare av konceptplattor som fenomen. Jag är helt såld. För mig kommer denna lätt att ligga med på listan över årets bästa skivor.

Ayreon – The Source

[yasr_overall_rating]

Band: Ayreon
Titel: The Source
Genre: Symfonisk/progressiv metal, rockopera
Skivbolag: Mascot Label Group
Releasedatum: 2017-04-28
Bästa Låt: Hela plattan (Condemned to Live)

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER