ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Jordskred – Lavin

Jordskred - Lavin 3

Kvintetten Jordskred bildades i Sundsvall år 2015 och har sedan dess hunnit med att bli ett av regionens mest omtalade band. Efter att ha släppt EPn “Vågar Du?” för två år sedan har Jordskred bland annat hunnit med att spela på Sundsvall Block Partys största scen samt vunnit Lidingörocken 2016.

Nu är det alltså dags för bandet att fullängdsdebutera och denna skapelse har fått det i sammanhanget minst sagt fyndiga namnet “Lavin”. Skivan inleds med det långa och stämningsfulla introt “Shamanen Talade I Solstrålar” med starka inslag av karaktäristiskt sundsvallsmål för att sedan gå vidare in i svängiga “Ogräs”. Naturanspelningarna fortsätter sedan med “Åar” innan vi kommer till singeln “Portal”, som är en av skivans bästa spår tillika ett av de mest kommersiellt gångbara.

Efter detta bjuds vi på den betydligt jazzigare “Sidenvägen” och just det inte så konventionella och raka är en del av charmen med både Jordskred och “Lavin”. Visst är det ofta oerhört svängig och riffbaserad rock, det är ju trots allt detta som är grunden i denna som bandet kallar det “nygamla 70-talsrock på svenska”, men lika ofta är det också lekfullt och oväntat. Det är många vändningar i musiken och ingen av låtarna känns särskilt förutsägbar.

När det kommer till att jämföra med andra band är kanske tidiga Witchcraft en inte helt dålig liknelse, främst då deras låtar på svenska, men dessa känns ändå lite för “hårdrockiga”. Istället skulle jag vilja plocka fram en svensk klassiker i form av det minst sagt legendariska November. Som ni förstår är alltså Jordskred också lite proggiga, men ändå med en fast förankring i hårdrocken. En viktig komponent som får denna skapelse att sticka ut bland den uppsjö av skivor som släpps är saxofonen från Christian Cuadra. Ömsom svängig och smidig, ömsom kaotisk och kaosartad skänker den en minst sagt unik känsla av kontrollerat uppror och rebellisk hårdrocksjazz som målar ett tvivelsutan unikt ljudlandskap.

“Lavin” som helhet är en minst sagt gedigen skapelse där det känns som att bandet fokuserat mer på att få till en bra och solid helhet som känns enhetlig snarare än att de bara satt ihop ett gäng slumpmässiga låtar till en skiva, som tyvärr många plattor ofta känns. Här är det däremot genomtänkt och allt från sound och låtar till omslaget från Ellinor Ljunglöf andas 70-tal.

Både ni som diggade November när det begav sig och alla ni som upptäckt denna genre på senare år borde verkligen kunna ta till er Jordskred och uppskatta denna musikaliska lavin som rusar nedför bergen. Fortsätter bandet såhär är det bara en tidsfråga innan de tar inte bara Norrland, utan hela Sverige, med storm. En stark kandidat till årets vassaste debutskiva.

Jordskred – Lavin

[yasr_overall_rating]

Band: Jordskred
Titel: Lavin
Genre: Retrorock
Releasedatum: 2017-02-25
Bästa låt: Flygande Matta

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER