ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Unearthed Elf – Into The Catacomb Abyss

Unearthed Elf - Into The Catacomb Abyss 1

Jag formligen älskar band som CANDLEMASS, SOLITUDE AETURNUS och WHILE HEAVEN WEPT. Det stora problemet är att jag tycker det är alldeles för få band som gör slik musik. Allt för ofta “förstörs”många lovande doom-plattor/band av medioker sång och ganska så hemska produktioner. Jag gillar ren sång och en klar ljudbild. En rådistad/skitig ljudbild och growl går fetbort i denna genre åtminstone.

För några dagar sedan snubblade jag över UNEARTHED ELF och vid första anblicken så trodde jag att det rörde sig om obskyr black metal, när jag såg hur bandloggan såg ut. Men när jag läste den bifogade information om detta enmansband/projekt, så förstod jag att jag inte hade kunnat ha mera fel. Skaparen av detta episka, fantasy-inspirerade doomband är multimusikern Keith D (ARTIC SLEEP).


Rent musikalisk, så rör det sig om en blandning av traditionell doom och hederlig heavy metal. Musiken är stämningsfull: Ömsom tung, ömsom vacker. Tack vare eller på grund av att Keiths röst drar mer åt hur goth och svartrock-sångare brukar låta, så får musiken ytterligare en dimension och den flirtar lite med band som THE SISTERS OF MERCY. Om det är en medveten inspirationskälla eller om rör sig om bara en ren slump, ja det låter jag vara osagt i nuläget.

“Into The Catacomb Abyss” är skriven under en tvåmånadersperiod, då Keith var hemma och försökte läka ihop en svår knäskada. När knäet läkt ihop så pass mycket att han kunde äntra studion, så ägnade han 14 dagar åt att spela in detta magnifika album. Vilket får ses som en bedrift i sig, då han som sagt sköter det musikaliska helt på egen hand. Vissa låtar har till exempel hela 26st sångpålägg. Produktionen har Keith D gjort tillsammans med John Ferrara, som förövrigt också står för mixningen av plattan.

Jag vet att det är 2,5 månad sedan plattan släpptes, men jag tycker verkligen att den förtjänar att lyftas fram. UNEARTHED ELF är verkligen värda att kollas upp och jag hoppas att framtiden ter sig ljus för Keith D´s enmansband!

Unearthed Elf – Into The Catacomb Abyss

[yasr_overall_rating]

Band: Unearthed Elf
Titel: Into The Catacomb Abyss
Genre: Epic Fantasy Doom
Skivbolag: Egen utgivning
Speltid: 53:20
Releasedatum: 2016-10-31
Betyg: 4/5
Bästa låt: Lighting The Mummy On Fire/The Forest Of Gravestones

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT