ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Smokey Fingers – Columbus Way (9.0)

10 Shares
smokey-fingers-columbus-way

Band: Smokey Fingers
Titel: Columbus Way
Genre: Jam, Southern Rock
Skivbolag: Tanzan Music
Producent: Smokey Fingers & Mario Percudani
Releasedatum: 2011-09-01

Betyg: 9/10

En bekant hävdar med bestämdhet att med fördomar spar man tid. Fatta vad kort den här recensionen skulle kunna bli. Jag menar, italienare…måste vara gitarronani, dubbeltrampssmatter plus moms, alla heter Luca eller Fabio, svärd och drakar. Lågt betyg. KLART!


Ovanstående sket sig redan när man såg bandnamnet. Och visst, sångaren heter visserligen Gianluca men med det upphör fördomarna att vara sanning. Och får man sedan den briljanta idén att lyssna på albumet, ja då är alla fördomar om italiensk gitarrbaserad musik lika bortblåsta som min januarilön är i skrivande stund.

Columbus Way är ett riktigt bra och gediget hantverk och det låter mer southern om det här än vad de flesta av de tandlösa, inavlade och av tuggtobak stinkande originalen någonsin skulle kunna åstadkomma. Nej vänta, det där var en fördom…

Redan i öppningslåten “Old Jack” talar man om vad som gäller och gick inte budskapet fram där så lär det stå klart efter att ni hört “The Lover”. Makalöst bra låt det där.
Nästan lika bra finner jag “Chains of Mind” vara och en bit in i “Born To Run” så tappar jag hakan. Man experimenterar, eller flörtar om ni så vill, med jazz. Väldigt vågat kan tyckas men definitivt inget att vrida ner volymen för då det är sanslöst snyggt gjort. Fast ni kanske tillhör dem som vill spara tid…?

Den följande något lugnare saken “Ride of Love” låter väldigt mycket Y&T och det inte bara på grund av sången. Kan redan nu lova att om den här låten dyker upp när spelaren står på shuffle så kommer jag bestämt hävda att det är Dave Meniketti som sjunger och att låten är från Facemelter. Lika bra att redan nu leta fram dumstruten.

Albumet rullar vidare med för musikstilen typiska låttitlar och andra halvlek är minst lika tempostark som den första. Balladen “Sweet Tears” är den som sticker ut allra mest och här låter man väldigt mycket som det där lilla bandet som en gång i tiden sjöng om ett hotell någonstans.
Sista låten, “Devil’s Song”, har bara en svaghet…den tar slut.

Detta album skulle hur lätt som helst kunna bli klichéartat men tack vare deras experimentlusta så går man inte i den fällan. Okej, man vet i stort sett vad man får när det gäller denna genre men med Smokey Fingers tidigare nämnd lusta och dessutom starka låtar så kan jag inte annat än att utbrista i ett rungande SKITBRA!

Vill till sist bara understryka att mina “låter som” ovan inte är till för att utmåla dessa herrar som några copycats, för det är de verkligen inte.

Bästa låt: The Lover

{youtube}r1e3GZGt-a4{/youtube}

Låtlista:

01. Old Jack
02. The Lover
03. Chains Of Mind
04. Born To Run
05. Ride Of Love
06. Over The Line
07. Die For The Glory
08. The Good Countryside
09. Sweet Tears
10. Country Road
11. Crazy Woman
12. Devil’s Song

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter