ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Chronus – Chronus

Chronus - Chronus 5

Jag ser in i min kristallkula och vågar redan nu påstå att Helsingborgsbaserade Chronus välproducerade debutplatta av många kommer att anses vara en av 2017 års bästa plattor. Det låter nytt och fräscht, men samtidigt som en mörk mix mellan Foo Fighters, Sahg och Ghost. Men det är avsevärt mycket bättre än Foo Fighters, minst lika bra som Sahg, och snudd på i samma samma geniala liga som Ghost när det gäller låtsnickerier. Men det är ju också mina egna smakpreferenser, och ska väl inte tas på allt för stort allvar om ni inte håller med mig.

Här finns en lagom dos psykedeliska kryddor, men inte tillräckligt mycket flum för att kallas renodlad psykedelia. Bra är det iallafall. Plattan är full av både catchy och melankoliska melodier, smart låtskrivarhantverk, såväl som generöst tilltagna gitarrsolon, som jag tror att folk som uppskattar melodisk hårdrock såväl som hårdare tongångar kommer att gilla. Det här spänner över flera läger. Gillar du Mastodon? Bra, då gillar du nog Chronus också.

Singeln Avarice är fenomenalt bra rockmusik. City of Light och Rapture är nästan Ghost rakt av, och det känns ändå helt OK. Det är nog trots allt dags dags för band att låta Ghostinfluerade vid det här laget, tänker jag. Chronus påminner i det avseendet om det nya intressanta bandet The Soul Exchange.

Bästa spår är avslutande Hold Me (Set Me Free). Eller Setting Sun. Eller City of Light… Nej vänta, det är ju Rapture… Ja så håller det på, för varenda låt är faktiskt såpass stark och unik att det är svårt att skilja ut en enda kanonlåt på plattan. Den består faktiskt bara av kanonlåtar.

Min enda reservation gäller att bandet kan komma att uppfattas som Ghost-epigoner, men det är samtidigt en orättvis beskyllning då bandet har en egenartad approach till musiken. Chronus tycks redan ha kommit en lång bit på vägen i sin musikaliska utveckling, och då har debutplattan inte ens hunnit släppas. Mindre kontroll, lite mer aggression, desperation och tyngre riff hade för min del tippat över hela produktionen till nästa nivå, dvs den allra högsta.

Jag blir väldigt förvånad om inte detta band slår igenom stort. Om inte annat så ska de ta tusen kilo kredd för att de redan är så förbannat bra.

Chronus – Chronus

[yasr_overall_rating]

Band: Chronus
Titel: Chronus

Genre: Hårdrock, heavy rock
Skivbolag: Osignade
Speltid: 31 min
Releasedatum: 2017-01-17
Betyg: 4/5
Bästa låt: Hold Me (Set Me Free)

[media-credit name=”Foto: Stefan Petersén” align=”alignnone” width=”500″]Chronus - Chronus 6[/media-credit]

Chronus består av:

Sebastian – Sång, gitarr

Svante – Leadgitarr

Oliver – Bas, bakgrundssång

Jonatan – Trummor

 

Låtlista:
01. White Mountains
02. Baron
03. Setting Sun
04. Avarice
05. Falling from Apogee
06. Rapture
07. City Of Light
08. Hold Me (Set Me Free)

 

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER