ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

ROOT – Kärgeräs – Return From Oblivion

root-omslag

Det ockulta tjeckiska bandet ROOT började spela sin egen variant av black metal i Brno i slutet av 80-talet, men på fjärde plattan – 1996 års konceptalbum Kärgeräs – hade deras inrikning mot melodisk heavy metal blivit tydligare. ROOT ville inte låta sig begränsas då, och de har fortfarande samma inställning nu, och det är också deras styrka. På det viset är de ganska lika sina landsmän Master’s Hammer. De är båda band som till stor del uppfann sin musik under 80-talets politiska turbulens, då bara en del av västs musik nådde innanför gränserna, och det är antagligen en orsak till att deras musik är mindre begränsad av ortodoxa ideal. Frontmannen Big Boss (som är porträtterad på omslaget) kallar fortfarande sin musik för “dark metal”, då den ockulta sidan av musiken är i fokus snarare än fasta genremallar.

ROOTS trettonde album Kärgeräs – Return From Oblivion är alltså en uppföljare till en tjugo år gammal temaskiva, och den låter som en slags mörk proggig rockopera. Det är riktitgt bra. Första intrycket jag fick var att det var lite rörigt, oputsat och ofärdigt. Efter en ytterligare en mängd lyssningar så har min uppfattning ändrats. Jag tycker fortfarande det känns lite oputsat, men det är vare sig rörigt eller ofärdigt. Det är in i helvete medryckande melodier, snygga gitarrer, och en atmosfär av galenskap och hybris genomströmmar hela plattan. Själva tematiken (den märkliga berättelsen om det överlägsna folket, om fantasifigurer, gudar och demoner) är mer eller mindre stollig.

När jag nyligen hade chansen att intervjua bandets frontman Big Boss om nya skivan beskrev han den själv som ett mästerverk. Nja, kanske inte riktigt, men den är riktigt bra, och tillhör klart de plattor av ROOT som är starkast, även om den inte är fulländad. Som uppföljare till 1996 års kultklassiker Kärgeräs överträffar den bitvis förväntningarna.

ROOT – Kärgeräs – Return From Oblivion

[yasr_overall_rating]

Band: ROOT
Titel: Kärgeräs – Return From Oblivion

Genre: Heavy metal
Skivbolag: Agonia Records
Speltid: 47 min
Releasedatum: 2016-11-25
Betyg: 4/5
Bästa låt: Moment of Fright

Låtlista:

1. Life Of Demons
2. Osculum Infame
3. Moment Of Fright
4. The Book Of Death
5. Black Iris
6. Moment Of Hope
7. The Key To The Empty Room
8. New Empire
9. Up To The Down
10. Do You Think Is It The End?

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER