ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Bölzer – Hero

14 Shares

bolzer-hero_jpg

På schweiziska betyder Bölzer något i stil med blixt, urladdning, kraft. Bandet beskriver själva meningen bakom sitt namn så här:

“A powerful force or blow or strike that has no regard for the consequences
or the repercussions. And in that sense it’s not directed either, it’s just
a chaotic strike of energy…. A force of chaos, and a force of life and death
and anything.


Det är också en ganska exakt beskrivning av var bandet befinner sig 2016.

När Bölzer nyligen släppte singeln I Am III från nya plattan Hero retade de upp en del kritiker och fans då det var uppenbart att bandet hade utvecklat sin black metal i en mer progressiv riktning, och dessutom haft fräckheten att börja sjunga rent. De kallades elakt för hipstermetal, vilket i och för sig kan stämma, om man med det menar metal som inte låter som “riktig traditionell metal”.

https://soundcloud.com/iron-bonehead-productions/bolzer-i-am-iii

Bölzer är en duo som har funnits sedan 2008. Medlemmarna kallar sig för KzR (Okoi Thierry Jones, 10-strängad gitarr, sång) och HzR (Fabian Wyrsch, trummor). De släppte sin demo Roman Acupuncture 2012, som snart följdes av två fantastiskt bra EP-skivor: Aura (2013) och Soma (2014). Musiken på dessa släpp är svåra att inringa rent genremässigt, men befinner sig ändå i ett slags progressivt och aggressivt tillstånd av black metal.

Nu har Bölzer emellertid tagit ett rejält kliv mot vad som bäst beskrivs i bandets egna termer; “a chaotic strike of energy”. Det är inte bara proggigare, utan mer av precis allt. Det är inte direkt hårdare, utan snarare mer kaotiskt och paradoxalt nog mer melodiöst och tilltalande. Utslitna fraser som episkt och mäktigt måste trots allt plockas fram för att rättvist beskriva musiken, som mer närmar sig Mastodons sound än black metal.

Bölzer är dessutom pretentiösa. Deras texter hämtar inspiration från klassisk litteratur (Nietzsche framför allt), och behandlar människans existentiella dilemma och plats i världen i förhållande till mytologi och religion. Även på Hero, där nornorna i den nordiska mytologion utgör själva grunden för låtarna.

Det är möjligt att mänga kommer att reta ihjäl sig på Okois sång. Den är i ärlighetens namn begränsad, men han kompenserar med känsla. För mig räcker det långt. Det låter orginellt, och det är bättre än tio tusen growlare som låter exakt likadant.

En annan sak du kanske retar dig på om du bara gillar EP-skivorna är att Bölzer kan låta något spretiga på Hero, men i mina öron är det inte ofukuserad spretighet, utan ett slags kaotiskt tillstånd av kreativ kraft, som övervinner alla eventuella skavanker. Helheten som framträder – när alla delar väl faller på plats – är inget annat än ett mästerverk. Jag tror dock att (hipster?) black metal-publiken kommer att splittras i två läger. De som välkomnar Bölzers nya riktning, och de som inte gör det.

 

Bölzer – Hero

Band: Bölzer
Titel: Hero

Genre: Progressive black metal
Skivbolag: Iron Bonehead
Speltid: 47 min
Releasedatum: 2016-11-25
Betyg: 5/5
Bästa låt: The Archer

Låtlista:

1. Urdr
2. The Archer
3. Hero
4. Phosphor
5. Decima
6. I Am III
7. Spiritual Athleticism
8. Chlorophyllia
9. Atropos

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter