ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Freedom Call – Land Of The Crimson Dawn (7.0)

Land-of-the-Crimson-Dawn

Band: Freedom Call
Titel: Land Of The Crimson Dawn
Genre: Power Metal
Skivbolag: Steamhammer/SPV 
Producent: Chris Bay & Stephan Ernst
Releasedatum: 2012-02-27
Betyg: 7/10
 

Freedom Call, power metalalalallens egna AC/DC  är redan framme vid studioalbum nummer sju i karriären och det är så att jag vill kräkas. Inte över Freedom Call utan över hur fort åren har gått. Jag kommer ihåg när jag hörde debuten 1999, hur ung och fjunig jag var. Vad har jag egentligen gjort sedan dess!? Jag känner hur bitterheten kommer krypandes längs ryggraden. Vilket tur att jag har dryga timmen av Tysklands tralligaste band framför mig, för är det något band som kan få smilbanden att röra på sig så är det utan tvekan Freedom Call!


 

Förutom det ovanligt strykfula omslaget är allting sig likt. Det galloperas, fanfaras, köras och tjoas så till den milda grad att jag ena sekunden tror att det är Snövits sju dvärgar och i andra kyrkans Julkör som hyrts in för att lägga körerna. 
Varje låt får också efter cirka trettio sekunder, i snitt, även körförstärkning av mitt egna nynnande och trallande. Att skivan är fullproppad av smittsamma refränger råder det alltså ingen som helst tvekan om! 
Givetvis är det inte bara de smittsamma refrängerna som sätter sig, gitarrslingorna och synthfanfarerna sätter sig nästan lika fort och även om jag ena sekunden suckar tungt åt simpelheten (och ibland även taffligheten) i de flesta av fanfarerna, ‘Back Into the Land of Light’ är ett bra exempel, sitter jag ändå där och fånler som om jag vore Toker.

 

Någon som däremot inte fånler hela tiden är faktiskt solstrålen själv, Chris Bay! I Freedom Call mått mätt låter han både tuffare och argare än vanligt, i synnerhet på ‘Killer Gear’. Det om något är ett stort plus då hans nasala glädjetjut tidigare lätt har går till överstyr. Visst finns det tillfällen här med och i ‘Rockin’ Radio’ är det inte långt till ‘skip knappen’ får sig en smekning.

 

Ironiskt nog är det ändå den übertypiska Freedom Call låten ‘Hero on Video’ med sin superlöjliga “bang, bang, who’s the hero?” refräng som är skivans absoluta höjdpunkt! 110% vitamininjektion förpackad i 3:50 minuter. SPV borde paketera ‘Hero on Video’ som vitamintillskott och sälja på Apotek, pengarna skulle flöda in!

 

Att betygen blir såpass högt beror på att jag suttit och haft oerhört långa diskussioner med mig själv angående vad som ska väga tyngst, kvalitén på låtarna eller glädjen skivan skänker. I slutändan känns en sjua mest rättvist, men då hamnade fokusen också på glädjen.
 

Bästa låt: Hero on Video

Låtlista:

01. Age of the Phoenix 
02. Rockstars 
03. Crimson Dawn 
04. 66 Warriors
05. Back into the Land of Light
06. Sun in the Dark 
07. Hero on Video 
08. Valley of Kingdom 
09. Killer Gear 
10. Rockin` Radio 
11. Terra Liberty 
12. Eternity 
13. Space Legends 
14. Power & Glory 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link