ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Armory – World Peace…Cosmic War

33 Shares

armory-world-peace-500
Kvintetten Armory från Göteborg startade år 2011 och har sedan dess hunnit med att släppa två demokassetter vid namn “Open Fire” respektive “S.M.I.” (Speed Metal Island, reds anm.). De har även hunnit med att spela tillsammans med band som Ambush och Tyranex plus att de nu i dagarna när denna recension färdigställs och publiceras kommer att agera förband till det minst sagt legendariska Pentagram i Sverige.

Armorys efterlängtade fullängdsdebut fick namnet “World Peace… Cosmic War” och redan vid en första anblick på omslaget får en känslan av att yttre rymden och det futuristiska kommer att vara ett centralt tema för skivan. Visst blir det också så, allt från rymden till datorer avhandlas i texterna, men tro inte för en sekund att det är något framtida med Armorys musik. Nej, här är det old school som gäller och göteborgarna håller sig sanna till ett väl inarbetat och vinnande koncept. Samtliga teman behandlas på samma sätt som de gjordes när de cirkulerade i diverse filmer på 80-talet och skänker en känsla av nostalgi trots att vi har med en ny platta att göra. Även musikaliskt är det 80-talet som gäller för hela slanten och även om Armorys blixtrande tvillinggitarrer osökt för tankarna till Iron Maiden går det inte heller att beskriva bandets musik utan att nämna råheten hos Metallica runt “Kill ‘Em All” samt klassisk speed metal som kultbandet Agent Steel. När det kommer till sången från Petrus Andersson går mina tankar till Heavy Load i de lägre registren, men när det blir high pitchande är det åter igen skolboksmässig speed metal som gäller, även om det några gånger kanske går mot devisen “hellre än bra”. Dock gör både herr Andersson, eller “Konstapel P” som hans alter ego heter, en solid insats som det inte bör falla någon skugga över.


På tal om artistnamn och alter egon vill jag också belysa det anmärkningsvärda i att basisten Jesper Lundin åtminstone på det nätbaserade uppslagsverket “Metal Archives” omnämns som “Anglegrinder”. Visst kan det ha varit den mänskliga faktorn som varit framme igen och att någon helt enkelt sluntit med fingrarna, dock vill jag hemskt gärna tro att det hela faktiskt bottnar i en djupt rotad aversion mot vinklar. När jag lyfte frågan hos min vän Heidenhammer, känd från bloggen “Hatpastorns Likpredikan”, föreslog han att det möjligtvis kan röra sig om ett angrepp riktat mot satanistorganisationen “Order Of The Nine Angles”. Knappast troligt, men sanningen känner antagligen bara herr Vinkelmalare själv hur det ligger till med.

Nåväl, åter till musiken och främst då skivan som sådan. Efter introt “World Peace” drar den första riktiga låten igång och låtnamnet “Cosmic War” lovar både mycket och även en förväntad stil som också levereras med denna käftsmäll till låt. Även nästkommande spår vid namn “High Speed Death” är en kompakt och intensiv skapelse som låter precis som högenergisk speed metal bör låta. Vidare följer “Hell’s Fast Blades” och även om denna titel i förhand indikerar på något snabbt och möjligtvis också kort, bjuder här Armory på en av skivans mest nyanserade och varierade låtar, tillika en av de längsta. Sedan fortsätter det ungefär så här i ett par tre låtar till där jag kan känna att stilen och konceptet på något vis överträffar de enskilda låtarna som sådana. Det dröjer till “Phantom Warrior” innan vi får en riktig kioskvältare till brottarhit och när bandet ändå tycks ha fått upp farten passar de också på att avsluta med flaggan i topp med att bränna av allt återstående krut på språngbrädan “Final Breath” som leder till plattans sista spår, mastodontlåten “Space Marauders”, som klockar in på drygt nio minuter i speltid.

Överlag är “Wordl Peace… Cosmic War” en oerhört imponerande debutskiva och jag är fullt övertygad om att Armory kommer att gå en väldigt ljus framtid till mötes. Betyget den här gången får stanna vid en stark trea då det fortfarande finns en del saker att putsa på samt att jag gärna hade sett någon eller några fler låtar i klass med tidigare nämnda “Phantom Warrior”. Dock råder det ingen tvekan om att du garanterat kommer att tycka om Armory och deras kompromisslösa musik oavsett om du gillar speed metal, thrash metal, heavy metal eller andra närliggande genres.

En av årets starkaste debuter.

Armory – World Peace…Cosmic War

Band: Armory
Titel: World Peace… Cosmic War
Genre: Speed metal
Skivbolag: High Roller
Bästa låt: Phantom Warrior

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter