ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Primal Fear – Unbreakable (8.5)

Primal-Fear-Unbreakable

Band: Primal Fear

Titel: Unbreakable
Genre: Power Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Producent: Mat Sinner, Achim Koehler
Releasedatum: 2012-01-20
Betyg: 8.5/10

Studioalbum nummer nio från Primal Fear och förväntningarna efter föregångaren “16.6 – Before The Devil Knows You’re Dead”, som ju var mer än hyfsad, är relativt höga. Bandet består ju dessutom av en sällan skådad samling duktiga och erkända musiker, med svenska musikgeniet Magnus Karlsson som senaste tillskott, så vad kan gå fel egentligen?
Inte så mycket, visar det sig. Okej, Primal Fear må ha en knippe låtar från andra album som är bättre än det bästa Unbreakable har att erbjuda men jag upplever detta vara en solid skapelse där endast ett par låtar inte faller mig i smaken. En av dem som definitivt inte gör det är “And There Was Silence”, den bjuder på ett, även med powermetal-mått mätt, hysteriskt skinnsmattrande. Bra låt i sig men trummandet ger mig magsår.

Jag förundras över samspelet mellan gitarristerna Alex Beyrodt och Magnus Karlsson, det är alldeles lysande och lyfter det här till något det kanske inte skulle blivit utan den detaljen. Som Izzy och Slash en gång i tiden, toppklass helt enkelt.
Inledande introt “Unbreakable pt.1” kan vi med gott samvete lämna därhän men följande duon “Strike” och “Give Em Hell” går inte obemärkt förbi utan markerar stenhårt att det är en Primal Fear-platta vi har att göra med.


“Bad Guys Wear Black” har ni säkert hört då videon varit ute ett par veckor? Hursom, en mer än okej låt. Nästa låt har jag redan vomerat på ovan så vi fortsätter med något som bara måste vara med på en tysk powermetal-platta: en låt med ordet metal i titeln. “Metal Nation” heter den men är inte alls så klyschig som man kan tro och som låt så ligger den i toppskiktet på detta album. “Where Angels Die” är en lätt progressiv sak på lite över åtta minuter som följs av “Unbreakable (pt.2)”, en mer traditionell PF-låt och här hör man verkligen samspelet. Makalöst bra!

“Marching Again” upplever jag som klichéartad utfyllnad. Det tränade örat kan dock höra att det smyger sig in en slinga från den fantastiska “Fighting The Darkness”. Det blir en “…men va fan”-upplevelse i denna transportsträcka till låt. Dags för balladen “Born Again”…nä, vi skippar den, inget nytt under solen där. Man kör befriande tungt i “Blaze of Glory” och även inledningsvis i avslutande spåret “Conviction”. En låt där man låter mer Judas Priest än Judas Priest själva.

Sammanfattningsvis konstaterar jag att det är en bra blandning på låtarna. Det är allt från balladstuket via hockeyrefrängslåtar till högoktaniga powermetaldängor. Primal Fear kommer inte att skriva om musikhistorien med detta alster men de kommer ta bandet till nästa nivå och detta förmodligen till stor del beroende på att man nu har Magnus Karlsson i bandet. Som helhet är detta album något av det bästa de spottat ur sig.

Och förlåt mig mitt raljerande om powermetal, så mycket av den varan är det inte. Kanske läge att stryka ordet power nu? 

Bästa låt: Unbreakable (pt.2)

Låtlista:

01. Unbreakable (Part 1)
02. Strike
03. Give ‘Em Hell
04. Bad Guys Wear Black
05. And There Was Silence
06. Metal Nation
07. Where Angels Die
08. Unbreakable (Part 2)
09. Marching Again
10. Born Again
11. Blaze Of Glory
12. Conviction
13. Night Of The Jumps (Bonus Track)*
14. Bad Guys Wear Black (Video)*

* Only available in the first pressing in digipak

{youtube}GptMvBrchkw{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link