ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

King Company – One For The Road

0 Shares

king-company-oftr_250

Lite som en lök.
Jo, men faktiskt! Första gången jag lyssnade igenom det här albumet, så tänkte jag på lök.
Jag antar att det krävs en förklaring:
Albumet höll på att gå mig förbi, mest bara på grund av omslaget. Det företäller en lättklädd tjej som tyvärr har packat ned alla sina tröjor i resväskan, trots att den mörka himlen på omslaget vittnar om att det strax kommer att bli regn. Nej, omslaget gav mig inte den minsta lust att lyssna på plattan.
Och tyvärr så dröjde sig irritationen över omslaget kvar en bit in på första låten, vilket medförde att jag var måttligt imponerad av det jag lyssnade på. Men det visade sig att trägen som vanligt vinner – ju längre in i albumet jag tog mig, desto mer insåg jag att plattan faktiskt var både riktigt bra och lyssningsvärd!
Så precis som på en lök, så behövde jag skala bort de yttersta lagren för att finna fram till det mustiga och matnyttiga som gömde sig där innanför.

King Company är ett relativt nystartat band från Finland, det såg dagens ljus under våren 2014. De flesta av medlemmarna är dock inga duvungar, de är kända sedan tidigare från diverse andra bandkonstellationer såsom bland annat Warmen, Thunderstone och Kotipelto. King Companys musik beskrivs bäst som en charmig flirt med 70- och 80-talet. Det är rak och tidvis ganska bluesig rock med texter om hjärta och smärta, framsjungna av en alldeles lagom småraspig sångröst. Det märks tydligt varifrån inspirationen har hämtats, det går inte att blunda för alla tydliga influenser från band som Whitesnake, Deep Purple, eller varför inte Mr Big.


Skall man istället jämföra King Company med ett mer modernt band, så ligger faktiskt The Poodles nära till hands – både beträffande sångarnas röst och tonläge, men även på grund av alla de trallvänliga refrängerna som fastnar redan efter första genomlyssningen.
Nackdelen med låtar som sätter sig direkt, är dock att man riskerar att tröttna på dem efter ett tag. Hade jag satt betyget en vecka tidigare så hade jag övervägt att ge albumet en fyra i betyg. En vecka senare känns det dock som om pendeln har svängt tillbaka och stannat på en stadig trea istället. Det är ett bra album, och jag hoppas på att få höra mer av King Company i framtiden.

King Company-One For The Road

Artist: King Company
Titel: One For The Road
Genre: Melodic hard rock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 2016-08-26
Betyg: 3/5
Bästa Låt: Desire

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter