ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Darkthrone – Arctic Thunder

darkthrone arctic thunder

Det kan inte vara lätt att tillfredsställa publiken när man heter Gylve “Fenriz” Nagell och Ted “Nocturno Culto” Skjellum. Hur bra skivor dessa herrar än gör så blir de ständigt jämförda med sina fyra stora black metalklassiker A Blaze in the Northern Sky, Funeral Moon, Transilvanian Hunger och Panzerfaust.

En del verkar tydligen ha skit i öronen, eftersom de inte kan höra hur förbannat bra bandet är numera. Det är när Darkthrone tar ut svängarna, och söker sig ner i sina gamla skivbackar efter punk och klassisk heavy metal som de låter riktigt grymma. Och numera så får vi konstant lektioner i  metalhistora av Fenriz. I intervjuer, på innerkonvoluten till skivorna, och givetvis i Radio Fenriz på Soundcloud så delar han generöst med sig av tips på svinbra undergroundband som är så obskyra att bara fem-sex personer i en inre krets hade hört dem ifall inte Fenriz fanns. En kulturgärning av stora mått.


Arctic Thunder låter ungefär som bandet gjort på de senaste plattorna. Det är ungefär lika delar smutsig heavy metal som mörk black metal. Men Nocturno Culto sköter all sång på albumet, vilket tillsammans med en mindre spretig variation av låtar gör att den är mer sammanhållen och fokuserad än exempelvis The Underground Resistance och F.O.A.D. Artic Thunder är med andra ord inte lika splittrad, och därför inte fullt lika intressant vid en första genomlyssning. Men den växer…

Arctic Thunder spelades in i den gamla replokal bandet använde 1988-1990 – frågan är om det spelar någon som helst roll för den övergripande känslan, eller om det mest var av praktiska skäl, då den ligger i byn. Soundet är som väntat rått som skämt fläsk. Men det är ändå inte så lo-fi att det skrämmer bort folk. Inledade Tundra Leech påminner en hel del om det Darkthrone som skrev In the Shadow of the Horns. Ren Celtic Frost-dyrkan med andra ord. Det gnisslar lite otight ibland, men det är precis så det ska vara.

Jag spelar de gamla plattorna ofta – men jag spelar nog faktiskt de nyare plattorna ännu mer. The Underground Resistance och Circle the Wagons tycks liksom aldrig komma tillbaks in i hyllan igen, de står i högen bredvid skivspelaren för jämnan. Samma sak händer sannolikt med Arctic Thunder. Betyder det att jag tycker att de nya plattorna är bättre än de gamla? Nej, i helvete heller. Men de är bra nog.

Beställ albumet på Ginza:
https://www.ginza.se/search/1?s=darkthrone+arctic+thunder

Darkthrone – Arctic Thunder

Band: Darkthrone
Titel: Arctic Thunder

Genre: Black metal, heavy metal
Skivbolag: Peaceville
Speltid: 40 min
Releasedatum: 2016-10-14
Betyg: 4/5
Bästa Låt: Arctic Thunder

 

Låtlista:

1.“Tundra Leech”
2.“Burial Bliss”
3.“Boreal Fiends”
4.“Inbred Vermin”
5.“Arctic Thunder”
6.“Throw Me Through the Marshes”
7.“Deep Lake Trespass”
8.“The Wyoming Distance”

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter