ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Meshuggah – The Violent Sleep of Reason

15 Shares

Meshuggah The Violent Sleep Of Reason

De norrländska farbröderna i Meshuggah brukar ofta ställas ansvariga för att ha uppfunnit den lätt nervpåfrestande musikgenren djent, där några av de tongivande namnen är Animals As Leaders och Periphery.

Djent – för dem som inte vet – är när övermusikaliska medelålders män (oftast) i hästsvans (oftast) och pipskägg (oftast) jazzar loss i konstiga dissonanta riff och rytmer som tillsammans skapar ett förvirrande och galet intryck. Samtidigt är det extremt hårt, och väldigt avancerade gitarrsolon spelas på konstigt stämda gitarrer med ojämt antal strängar. Hade Frank Zappa levt idag så skulle han sannolikt lirat djent.


The Violent Speep of Reason är Meshuggahs åttonde studioalbum sedan 1991, och det låter fortfarande brutalt, och till största delen vitalt – med tanke på att det som en gång var banbrytande nu blivit cementerad som genreform.

Det låter ungefär som det brukar, med andra ord, men det låter också något mindre maskinellt och mer tight och flödigt, vilket beror på att albumet spelats in på det gamla hederliga sättet – med alla medlemmarna jammande tillsammans i studion

Jag har alltid haft svårt att smälta hela album med Meshuggah, så även denna gång. Det tar stopp någonstans vid sjätte låten, då jag mest tycker det börjar bli ansträngande. Jag vill gärna ha lite mer catchy melodier emellanåt, och gärna ett skitigare sound, inte bara avancerad matematik.

Som vanligt börjar det riktigt bra. De inledande tre pärlorna Clockworks, Born in Dissonance och Monstrocity får mig första att tro att det kan vara frågan om ett mindre mästerverk… men nej, ruset avstannar, och det blir för mycket av samma vara.

Betygsmässigt har jag länge gått och grunnat på om jag ska ge plattan 3 eller 4. Det hade varit lättare med en tiogradig skala i sådana här hopplösa fall, för jag tycker att 7/10 vore det rätta betyget. Men med tanke på att jag trots tiotalet genomlyssningar inte får den där kicken som brukar vara sammanlänkad med en fyra så snålar jag lite på betyget. Jag har på känn att jag kan komma att ångra detta, men här och nu känns det rätt.

Albumet finns att köpa på Ginza:
https://www.ginza.se/search/1?s=meshuggah+violent+sleep

Meshuggah – The Violent Sleep of Reason

Band: Meshuggah
Titel: The Violent Sleep of Reason
Genre: Teknisk progressiv death metal, djent
Skivbolag: Nuclear Blast
Speltid: 59 min
Releasedatum: 2016-10-07
Betyg: 3/5
Bästa Låt:  Monstrocity

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter