ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Devil’s Blood – The Thousandfold Epicentre (8.0)

the-thousandfold-epicentre

Band: The Devil’s Blood
Titel: The Thousandfold Epicentre
Genre: Vintage occult doom rock
Skivbolag: Ván Records
Releasedatum: 2011-11-11
Betyg: 8/10

Det holländska bandet The Devil’s Blood bildades år 2007 i Eindhoven och släppte året därpå sjuan The Graveyard Shuffle följt av EPn Come, Reap som enligt mig är en av världens bästa EPs. Fullängdsdebuten The Time Of No Time Evermore släpptes 2009 och nu 2011 släppte bandet alltså sin andra fullängdare The Thousandfold Epicentre. För dig som inte har hört The Devil’s Blood så skulle jag beskriva dem som en reinkarnation av det gamla amerikanska bandet Coven, som via sin ofantligt sataniska debutplatta Witchcraft Destroys Minds And Reaps Souls från 1969 var den största inspirationen till Black Sabbath (dåvarande Earth, man bytte namn efter att ha hört Covens låt Black Sabbath) och lade grunden för all ockult och satanisk hårdrock vi har idag. De spelar alltså till synes oskyldig hippiemusik med 60/70-talssound, dock med bäcksvarta, ockulta texter och undertoner som är i klass med valfritt seriöst black metal-band. Dock åt det mer poetiska hållet, tänk Watain och Dissection.


Bandet startades av syskonen Selim och Farida Lamouchi. Selim, som spelar gitarr (live med Watain en period ifjol dessutom) är The Devil’s Bloods låtskrivare och textförfattare, även om han själv uttryckt i intervjuer att det inte är han själv som skriver texterna – det är i själva verket Satan som använder Selim som en kanal för att få fram sina ord och sitt budskap. Hans syster, Farida, sjunger i bandet och det är svårt att inte nämna Coven igen här då Faridas röst är minst lika spöklikt vacker och skrämmande som Jinx Dawsons stämma. Alla vi som sett någon av The Devil’s Bloods ritualer live (likt band som Watain så ser The Devil’s Blood sina konserter som satanistiska ritualer) vet hur otroligt mäktigt det är att se Farida aka Mouth Of Satan, stå där mitt på scenen i klänning, med enormt stort och burrigt hår, helt blickstilla, dränkt från topp till tå i blod, sjungandes med den där rösten som hypnotiserar en så enormt.

På The Thousandfold Epicentre är stilen densamma som på de föregående släppen, bortsett från de sista spåren som är något så helt enormt flummiga. Speciellt den avslutande femtonminutaren Feverdance är bland det mest psykedeliska jag har hört under hela mitt snart 24-åriga liv. När man lyssnar koncentrerat på den känns det verkligen som om att man har hamnat i en riktigt ängslig feberdröm. Just det, när man lyssnar koncentrerat var det. The Devil’s Blood ska man inte lyssna på lite halvhjärtat i bakgrunden när man gör något annat, då verkar nog musiken vara relativt slätstruken och väldigt standard 60/70-tals-rock. Om du däremot sätter dig i ett mörkt rum, tänder några levande ljus och en rökelse – då kan jag lova dig att de snygga arrangemangen, mystiska tongångarna och poetiskt ockulta texterna kommer att ta dig med på en resa genom tid och rum till de innersta och mörkaste platserna av din själ. Framförallt i låtarna On The Wings Of Gloria, Die The Death, Cruel Lover, Fire Burning och titelspåret är de musikaliska upplevelserna minst sagt grandiosa.

Det som är plattans svaghet är väl dock samtidigt just det här med att man måste vara i precis rätt sinnesstämning och ha de rätta yttre omständigheterna/förutsättningarna för att kunna ta till sig musiken. Det, plus att avlutningen är i flummigaste laget, bildar ändå så pass mycket smolk i bägaren att betyget stannar på 8/10, vilket dock är ett väldigt bra betyg! En klar kandidat till att hamna på min topp-10 lista över de bästa albumen från 2011.

Hail Satan.

Bästa låt: On The Wings Of Gloria

Låtlista:

01.  Unending Singularity
02.  On The Wings Of Gloria
03.  Die The Death
04.  Within The Charnel House Of Love
05.  Cruel Lover
06.  She
07.  The Thousandfold Epicentre
08.  Fire Burning
09.  Everlasting Saturnalia
10.  The Madness Of Serpents
11.  Feverdance

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link