ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Krux – III – He Who Sleeps Amongst The Stars (9.0)

5 Shares

Krux-III---He-Who-Sleeps-Amongst-The-Stars

Band: Krux
Titel: III – He Who Sleeps Amongst The Stars
Genre: Doom Metal
Skivbolag: GMR Music Group
Releasedatum: 2011-11-21
Betyg: 9/10

Leif Edling (Candlemass) på bas, Mats Levén (Therion, Yngwie Malmsteen) på sång, Fredrik Åkesson (Opeth, Arch Enemy) på ena gitarren, Jörgen Sandström (Entombed, Torture Division) på den andra gitarren, Peter Stjärnvind (Nifelheim, Unanimated, Entombed, Merciless) bakom trummorna och Carl Westerholm som figurerat i konstellationer som Abstrakt Algebra och Candlemass på keyboard – DET, mina damer och herrar, är en otroligt imponerande uppställning musiker och förmodligen det bästa all star-bandet i världen, åtminstone om ni frågar mig.


År 2002 släppte Leif Edling-projektet Krux sin debutplatta med det fyndiga namnet I och år 2006 släpptes uppföljaren med det nyskapande namnet II. Fyra år mellan platta nummer ett och platta nummer två alltså och nu när platta nummer tre släpptes fick vi således vänta i hela fem år. Men när man väntar på något gott är det ju bara härligt, som det påstås i en gammal klassisk Hassan-sketch, så det var med stor entusiasm jag började lyssna igenom Krux III som lyxigt nog fått en undertitel den här gången – He Who Sleeps Amongst The Stars.

Det som slår en när man lyssnar på Krux är hur extremt välkomponerad och intressant musiken är, man vet sällan vad som ska hända härnäst i låtarna, utan att det för den delen känns för pretentiöst.  Man skulle kunna säga att det känns som att Leif Edling sparar sina lite mer galna och innovativa idéer till Krux, för att köra lite mer safe när det gäller Candlemass. När Candlemass är mer klassisk doom med bas, trummor, gitarr och låtar uppbyggda på klassiska riff, är Krux mer nyskapande och organiskt – låtarna känns mer ”flytande” och ogreppbara i en hypnotiserande doom-smet av synthar och orglar i symbios med de mer klassiska doom-elementen. Som om Candlemass varit ett 70-talsband alternativt gick på syra, ungefär.  Om jag dock skulle dra en parallell till någon Candlemass-platta skulle det bli From The 13th Sun från 1999, en platta där Krux egna Carl Westerholm dessutom medverkar som session-musiker med lite keyboard-lir.

{youtube}rm1MTYClqBQ{/youtube}

När det gäller låtarna är det lite blandat stuk, men med en konstant skyhög nivå. Vi har de lite mer raka låtarna som titelspåret och Small Deadly Curses, den lite krypande Emily Payne And The Black Maze (som är den låt som ligger närmast till hand för att liknas vid en Candlemass-låt) samt den mäktiga och episka Prince Azaar And The Invisible Pagoda. Extra kul är det att få höra Jörgen Sandström growla lite i låten The Hades Assembly, ett mycket oväntat inslag då bandets mastermind och bandledare Leif Edling ofta uttryckt att han inte är något större fan av just denna sångstil. Hoppas att du reviderat denna åsikt nu, Leif, en helt ny värld full av grym musik har precis öppnats upp för dig!

För att avrunda den här recensionen så kan jag säga att trots Mats Levéns obegripliga uttal av ”crows” som ”crouse” i A Place Of Crows och årets fulase skivomslag, så är det här en av de absolut bästa plattorna under 2011 – det är inte lätt att skapa så här abstrakt och komplicerad musik och på samma gång få till ett tungt och svängigt sound med en uppsjö av hittiga inslag! Leif Edling, Sveriges största musikgeni inom hårdrock genom tiderna, du har fan gjort det igen! Jag tar av mig den imaginära hatten och bugar djupt och vördnadsfullt inför ditt magnifika skapande!

Bästa låt: Prince Azaar And The Invisible Pagoda

Låtlista:

01. He Who Sleeps Amongst The Stars
02. The Hades Assembly
03. Emily Payne (And The Black Maze)
04. Small Deadly Curses
05. Prince Azaar And The Invisible Pagoda
06. The Death Farm
07. A Place Of Crows

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter