ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nightwish – Imaginaerum (10.0)

42 Shares

Nightwish-Imaginaerum

Band: Nightwish
Titel: Imaginaerum
Genre: Symfonisk Metal
Skivbolag: Nuclear Blast
Producent: Tuomas Holopainen
Releasedatum: 2011-11-30
Betyg: 10/10
 

Om jag hade kunnat sätta ord på mina känslor så som Tuomas sätter musik till sina, då hade det här varit årets bästa recension. Inte bara det, det hade varit min bästa recension någonsin. Med det sagt, då förstår ni vad som komma skall…


Redan ifrån uppdragandet av speldosan i Mumintrollosande visan ’Taikatalvi’ till de avslutande orden i den episka tårdryparen ’Song for Myself’ har Nightwish mig i ett järngrepp som jag varken kan eller vill ta mig ur. Ni ser själva betyget, det talar sitt tydliga språk.

Jag ser hur folk slänger ut fullpoängare till höger och vänster och inte en enda gång har jag stämt upp i hyllningskören, det krävs helt enkelt för mycket. Jag trodde aldrig, aldrig att jag skulle få uppleva en fullpoängare men nu sitter jag här med en framför mig.

Jag har tvekat in i det sista och låtit betyget växla mellan 9 (är inte gitarren lite låg här, kraxade inte Marco lite väl bryskt nu) och 10 (hur kom Tuomas på den här melodin – han är ett geni, är skivan redan slut – jag vill ha mer!), efter varje avslutad lyssning men i slutändan fanns det inget att tveka om.

{youtube}5g8ykQLYnX0{/youtube}

Hur jag än vrider och vänder på ’Imaginaerum’ så är det ett album så fulländat som något någonsin kan bli. Aldrig förr har en skiva innehållit så mycket musik, så mycket magi och så starka känslor. Jag utmanar dig att visa att jag har fel, men du kommer inte att lyckas.

Jag skulle kunna plocka itu ’Imaginaerum’ till molekyler och analysera dem bit för bit men det skulle inte tjäna något till. Jag skulle kunna plocka ut alla de små detaljerna som plockats upp från tidigare skivor och petats med kirurgisk precision, men till vilken nytta? 

Jag skulle kunna beskriva varför jag väljer ’I Want My Tears Back’ som starkaste spår på skivan men det vore orättvist mot de andra låtarna. Det starkaste med ’Imaginaerum’ är helheten och att du vill strecklyssna igenom skivan, gång på gång.

Att bara spela upp en enda låt är enbart löjligt och nästintill omöjligt för jag vill ändå ha mer, jag vill ha allt i samma sekund som tystnaden infinner sig! 

Men i sanningens namn måste jag erkänna att nattklubbsjazziga ’Slow, Love, Slow’ hypnotiserat mig ett par gånger. Tidigare nämnda ’I Want My Tears Back’ med sitt irländska driv får mig att plocka fram luftguran och tillsammans med ’Song for Myself’ har jag darrat på läppen mera än vad jag vill erkänna.

Nu har jag redan plockat ut mer låtar än vad jag från början tänkte och ens ville, då alla låtar innehåller så mycket jag vill skriva om, så mycket jag vill att ni ska veta och så fantastiska orkestrala stycken, arrangerade av Pip Williams, att jag nu sitter här mållös.

Det som tidigare varit bra är nu fantastiskt. Det som förr aldrig sagts berättas nu med Anettes självklarhet. Det som förut bara varit en viskning är nu ett faktum i Marcos mun. Melodier som förr var trasiga är nu lagade tillsammans med Tuomas magiska fingrar.

Vill du ge dig själv en resa bortom perfektion? Vill du ha ett äventyr berättat på ett sätt du förr aldrig hört, då är ’Imaginaerum’ upplevelsen för dig!

Bästa låt: I Want My Tears Back

Låtlista:

01. Taikatalvi
02. Storytime
03. Ghost River
04. Slow, Love, Slow
05. I Want My Tears Back
06. Scaretale
07. Arabesque
08. Turn Loose The Mermaids
09. Rest Calm
10. The Crow, The Owl And The Dove
11. Last Ride Of The Day
12. Song Of Myself
13. Imaginaerum

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter