ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Thulcandra – Under A Frozen Sun (7.0)

thulcandra

Band: Thulcandra

Titel: Under A Frozen Sun


Genre: Black Metal

Skivbolag: Napalm Records

Releasedatum: 2011-09-30

Betyg: 7/10

 

Den 13e augusti år 2006 var en sorgens dag för black metal-fans världen över. Det var nämligen då det musikaliska geniet tillika Dissection-frontmannen Jon Nödtveidt gick ur tiden medelst självmord, endast 31 år gammal. Enligt bandet låg ingen form av depression bakom kaos-gnostikerns självmordet, det var helt enkelt bara Jons sätt att följa sin satanistiska väg, i vilken man själv anses bestämma över sitt liv och därmed också själv väljer när man vill avsluta det. När Jon ansåg sina mål vara uppfyllda tog han följaktligen livet av sig. Så lyder åtminstone den officiella förklaringen. Jag däremot har alltid varit intresserad av konspirationsteorier. Även om jag inte tror på alla så finner jag majoriteten intressanta. Var 9/11 ett insiderjobb? Byggdes pyramiderna av utomjordingar? Mördades Olof Palme av en polis? Spelades månlandningen in i en studio? Ingen vet helt säkert. Men nu till den viktigaste frågan; dog verkligen Jon Nödtveidt i sin lägenhet i Hässelby den där sommardagen för drygt fem år sedan? Kan det i själva verket ha varit så att han iscensatte sin egen död för att komma bort från obetalda skulder eller en efterhängsen ex-flickvän? Jag skulle vilja påstå att detta är fullt möjligt och det nästa steget i herr Nödtveidts briljanta försvinnandeplan var, enligt mina teorier, att Jon flyttade till Tyskland. Väl där bytte han namn, sparade ut håret och bildade bandet Thulcandra. Om detta inte stämmer kan vi dock konstatera att Thulcandra kommer så nära Dissections sound som är möjligt utan att man de facto är Dissection. Allt finns där, de spöklika slingorna, de magiska lugna partierna, de smattrande trummorna samt de välgjorda och intressanta låtarrangemangen – allt detta sammanfogat till äkta ”Dissection-metal”. När man hör de isande kalla gitarrslingorna strömma ur högtalarna är det omöjligt att inte rysa av välbehag samtidigt som man blundar och för sitt inre öga ser bistra och karga nordiska landskap där en kylig vind sakta sveper in.

 

Dock är ju alltid originalet bäst, så även om Steffen Kummerer, Sebastian Ludwig och Tobias Ludwig lyckas oerhört väl med att återskapa Dissections sound så når man inte riktigt hela vägen fram när det gäller låtskriveriet på denna platta Under A Frozen Sun som är bandets andra i ordningen. Ingen låt är dålig, men när Thulcandra anammat Dissections sound så mycket är det ju omöjligt att inte jämföra de båda banden även låtmässigt. Med tanke på att Dissections två första album var mästerverken The Somberlain och Storm Of The Light’s Bane har inte Thulcandras Fallen Angels Dominion och nu Under A Frozen Sun kommit upp i samma klass.

 

Så för er som inte redan har The Somberlain och Storm Of The Light’s Bane i era skivsamlingar råder jag er att köpa dessa i första hand, innan ni börjar botanisera bland Thulcandras alster. För er som precis som jag redan äger dessa två guldklimpar kan jag absolut råda er att investera i en Thulcandraplatta eller två – gillar man Dissection kommer man att gilla Thulcandra.

 

En sista liten rolig grej bara – på debuten Fallen Angels Dominion bjöds vi på en cover på Dissections The Somberlain och på Under A Frozen Sun bjuds vi på en cover på låten Life Demise av Stockholmsbandet Unanimated. Vilka låter Unanimated som då? Just det. Dissection.

 

Bästa låt: Under A Frozen Sun

Låtlista:

01. In Blood And Fire
02. Black Flags Of Hate
03. Ritual Of Sight
04. Under A Frozen Sun
05. Aeon Of Darkness
06. Echoing Voices (A Cold Breeze Of Death)
07. Gates Of Eden
08. Life Demise [Unanimated cover]

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link