ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

OZ – Burning Leather (5.0)

oz

Band: OZ

Titel: Burning Leather


Genre: Heavy Metal

Skivbolag: AFM Records

Releasedatum: 2011-11-18

Betyg: 5/10

 

Det finska bandet OZ bildades 1977 och har sedan dess släppt sex plattor om man räknar med nysläppta Burning Leather som är den platta som ska avhandlas i den här recensionen. OZ är ett sådant band som varit relativt känt och uppskattat inom hårdrockskretsar men aldrig riktigt lyckats få det där riktiga breaket hos allmänheten. Lite som ett finskt Anvil med andra ord, även om Anvil numer blivit riktigt kända just för att de är så okända, vilket är otroligt ironiskt och roligt enligt mig. Metahumor på högsta nivå.  Till skillnad från Anvil som har hållit på sedan Dackefejden och släppt lite mer än 3.000 skivor vid det här laget (åtminstone känns det så), så har OZ lagt ner bandet en gång och nu återförenats, dessutom har man som sagt varit lite mer sparsmakade med antalet skivsläpp. Den senaste plattan bortsett från den nya kom 1991 och hette Roll The Dice, men sedan dess har det varit tyst från dessa herrar.

 

Burning Leather innehåller 11 låtar, varav 6 är nyskrivna och 5 är nyinspelningar av gamla OZ-klassiker. De gamla låtarna är ju utan tvekan de bästa låtarna på plattan, dock är samtliga snäppet sämre än originalinspelningarna, vilket brukar vara standard i de flesta fallen av dylika nyinspelningsprojekt. När det gäller de nya låtarna så är det helt klart singeln Dominator som sticker ut och etablerar sig som favorit hos undertecknad. När det gäller de andra nya låtarna så handlar det om stabil och klassisk hårdrock som dock saknar udd i de flesta fallen, därför känns tyvärr de nya låtarna markant mycket tråkigare än de äldre låtarna. När man dessutom skriver textraden ”Tonight we rock, tonight we roll – let’s rock and roll” i låten Enter Stadium önskar jag att jag hade en skämskudde eller två att hålla för mina öron med. Detta kommer alltså från samma band som skrev den fantastiska och ondskefulla Turn The Cross Upside Down en gång i tiden. Det var för övrigt efter att man fått en royaltycheck på 666 kr för denna låt som man slutade att skriva satanistiska låtar. Snacka om att tolka tecken fel, istället för att sluta skriva låtar med sataniskt tema borde man ju ha känt sig ännu mer peppad på att skriva ännu ondskefullare låtar när man fått ett sådant tecken om att man är på helt rätt väg! Nåväl, åter till texten till Enter Stadium…  Att släppa igenom sådana blajtexter och känna sig nöjd med det tyder på att OZ inte alls är speciellt bra låtskrivare nu för tiden, för den typen av löjligheter går inte att hitta på deras tidiga alster. Visst, Manowar har skrivit många liknande texter, men i deras fall förväntar man sig ju det – i OZ fall däremot känns det mer som att man bara slängt ihop en text lite fort och inte orkat ha någon kvalitetskontroll överhuvudtaget.

 

Burning Leather kan säkert fungera bra som en introduktion till OZ musik för någon som aldrig hört bandet förut. För oss som har koll på bandet sedan tidigare är det dock ett onödigt köp. De gamla låtarna är som sagt bättre i originalversion och de nya låtarna är på sin höjd ”okej”. Om ni vill ha en snabb introduktion till grunderna i OZ musik kan ni absolut köpa Burning Leather. Om ni är snåla och bara vill betala för en platta dvs. Har ni bra smak och vill betala för kvalitativ hårdrock, samt är nyfikna på att kolla upp OZ beordrar jag er härmed att köpa plattorna Fire In The Brain, III Warning och de två Scandinavian Metal Attack-samlingarna som gavs ut på Black Mark Production och innehöll ett gäng klassiska låtar av OZ mfl. 

 

Bästa låt: Turn The Cross Upside Down, men av de nya; Dominator

Låtlista:

01. Dominator
02. Searchlights
03. Let Sleeping Dogs Lie
04. Fire In The Brain
05. Seasons In The Darkness
06. Turn The Cross Upside Down
07. Burning Leather
08. Gambler
09. Enter Stadium
10. Total Metal
11. Third Warning

 

{youtube}r-xRNZwQ3WQ{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link