ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Q5 – New World Order

q5 new world order

Känner ni till Q5? Deras debutskiva “Steel The Light” som släpptes 1984 är en sån där platta som många skivsamlare anser vara en klassiker och ett måste i rekorderliga skivsamlingar. Ytterligare en platta, “When The Mirror Cracks”, släpptes 1985, och därefter tog det lite slut för Q5. Länge.

Men till slut återförenades dock 3/5 av bandet och genomförde ett par uppskattade festivalspelningar (Headbanger’s Open Air 2009 och Sweden Rock 2014). Och där någonstans verkar bandet ha börjat fundera på att plocka upp tråden på allvar igen.


Sagt och gjort, för ett tag sedan släpptes bandets tredje album, “New World Order”.

När jag lyssnar på New World Order, så har jag svårt att förstå att det skulle kunna finnas en hype kring detta band. Inledande “We Came Here To Rock” låter trött. Det låter lite som en blandning av AC/DC och Saxon, men utan någon egentlig gnista. Och det är just det som jag kan tycka är lite märkligt – att ett band som återförenas efter 30 år skulle låta trötta. Borde inte albumet istället sprudla av energi och spelglädje? Men tyvärr så återkommer trötthetskänslan flera gånger när jag tar mig igenom albumet. På många spår känns det dessutom som om bandet har svårt att “fylla ut tiden”. Med detta menar jag att man faller för avslutningar där man återupprepar refrängen 4 gånger eller fler, något som kan göra låtarna väldigt tjatiga – särskilt om refrängen bara består av en eller två textrader.

För att bättre förstå Q5, så börjar jag lyssna på deras debutalbum. Direkt så måste jag ställa mig frågan om det verkligen är samma band. Energin på debuten “Steel The Light” vibrerar, och låtarna fångar mig direkt. Jag kan med ens förstå att många anser detta som ett klassiskt måste-ha-album. Jag fortsätter mitt utforskande genom att även lyssna på deras andra album, “When The Mirror Cracks”, och undrar återigen om det här är samma band. Detta album har istället betoningen på keyboards och ett svulstigt 80-talssound. Sålunda tre helt olika plattor från ett och samma band!

För att återgå till deras senaste släpp, så finns det naturligtvis även en del gott att skriva om New World Order. Albumet är generellt sett tyngre än deras tidigare släpp, och riffen är ofta medryckande. Några spår utmärker sig, däribland “Halfway To Hell” som ger lite Manowarvibbar, “A Prisoner Of Mind” som är albumets längsta spår, samt den iinstrumentala “Mach Opus 206”.

En ok platta, men inte mer.

Q5 – New World Order

[yasr_overall_rating]

Artist: Q5
Titel: New World Order
Genre: Metal, Hard Rock
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2016-07-08
Betyg: 2/5
Bästa Låt: Mach Opus 206

Beställ albumet på Ginza:
https://www.ginza.se/product/q5/new-world-order-2016/343454/

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT