ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sahg – Memento Mori

sahg memento mori 1

Sahg har gått från klarhet till klarhet. De tre första plattorna är tydligt Black Sabbathinfluerade, och bitvis maler det på i samma doomiga stonermood rakt igenom. Men på Delusions of Grandeur hände något. Bandet tycktes ha hittat en egen identitet, och det är i detta spår bandet nu går vidare och övertygar med sin karriärs starkaste album.

Sahg menar själva (på sin hemsida och i pressutskicket) att Memento Mori är lite tyngre och hårdare i jämförelse med tidigare alster, vilket beror på nyrekryteringarna Ove Walaunet (God Seed) på gitarr och Mads Lilletvedt (Byfrost) på trummor. Nja, säger jag. Det är vare sig hårdare eller tyngre. Men desto mer dynamiskt och intressant.

Bandets nya alster är resultatet av en sorgeprocess. Sångaren, gitarristen och låtskrivaren Olav Iversen började må dåligt över att de stora ikonerna en efter en dog bort – närmare bestämt handlar det om Lemmy Kilmister och David Bowie (Notera passningen till Bowies sista platta på omslaget) och det låter faktiskt sentida Bowie emellanåt, men mest låter det fortfarande Black Sabbath är de var som bäst. Det är tungt, dystert och ganska deprimerande.

Själva titeln på albumet är latin och betyder ungefär “Kom ihåg att du ska dö”. Sahg ger också sin välformulerade syn på en samtid som är skrämmande mörk, ideologiskt korrupt och ständigt livshotande. Nyligen hamnade följande text på bandets hemsida:

Mortality closes in.
Evils of fanatic religion.
21st century imperialism.
Destruction campaign against the earth.
Immortal idols pass away.
Cancer in our minds.
In our way of life.
In the veins of those we honor the most.
It is in our darkest times we realize how swiftly life can end.
We all die.
Everything dies.
Memento Mori.

Inledningsvis tycks Pink Floyds gamla Astronomy Domine hamnat i en tidsmaskin, sedan kastas vi in i en virvelvind av sludge/doom/psykedelia med Mastodon/Sabbath/Alice In Chains/Bowie/Hawkwindvibbar. Ja, jag kan ju inte räkna upp referenser hela recensionen igenom, jag tror ni fattar grejen… bandet har hämtat näring ur en rad ikoner.

Sahg tar helt enkelt det bästa ur 60-talets psykedelia och heavy rock och förenar det med doom, grunge och hårdrock. Men det låter trots detta eget, och det är en stimulerande introvert psykedelisk likfärd att släpas genom. Lyssna bara på Take it To the Grave och Blood of Oceans (med orginalmedlemmen Einar Selvik, numera verksam i Wardruna).

En kandidat till årsbästalistan.

Sahg – Memento Mori

[yasr_overall_rating]

Genre: Doom, progressive metal
Speltid: 46 min
Releasedatum: 23 September
Bästa låt: (Praise the) Electric Sun
Skivbolag: Indie Recordings
Betyg: 4/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER