ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

D-A-D – Dic.nii.lan.daft.erd.ark (7.5)

45 Shares

dad2011cd

Band: D-A-D
Titel: Dic.nii.lan.daft.erd.ark
Genre: Rock
Skivbolag: Mermaid Records/Sony Music
Producent: Nick Foss
Releasedatum: 2011-11-16
Betyg: 7.5/10
 

Jag var ganska lyrisk över danskarnas tionde studioalbum Monster Philosophy så nummer elva i ordningen, Dic.nii.lan.daft.erd.ark, har minsann en hel del att leva upp till. Ska man också, vilket inte är rättvist, väga in de andra nio albumen innehållande alla dessa megaklassiker så blir det än värre. Jag tänker inte göra det…


Klart är dock att detta elfte album delar folk i två läger, vissa tycker att det är ett för bandet nytt lågvattenmärke medan andra tycker att detta befäster det som Monster Philosophy erbjöd. Så vad tycker då jag (för det är det det handlar om)? Jo, jag sällar mig till gruppen som tycker det här är bra. Albumet kan upplevas som grötigt och något intetsägande vid en första genomlyssning där man inte hittar mycket som sticker ut men det ändras fortsättningsvis drastiskt.

Öppningsspåret “A New Age Moving In” startar så där härligt skitigt, så som det lät förr.”I Want What She’s Got”, som även släppts som singel, känns inte representativ för albumet men är inte dålig bara för det. Tredjespåret “The End” bevisar vad D.A.D är bäst på, nämligen förmågan att väva ihop en låt från lösa stycken till en fet enhet. Följande “Fast On Wheels” är en lättviktare jämfört med de tre inledande. Lite poppig men ändå med en ruggig styrka i melodin.

Framåt i låtlistan vill jag flagga för låtar som “Last Time In Neverland”, “Breaking Them Heart By Heart”(!!!), “We All Fall Down”. Den sistnämnda är en lugn pryl framförd på ett sätt som endast detta band kan. “Drag Me To The Curbs” är också en mer än okej låt men, även om man hör tendenser plattan igenom, här låter Jesper Binzers röst mer än lovligt sliten. Det kan jag dock leva med för har man hållit på i 25 år och är en frontman av rang som inte ens kan tänka tanken att hålla igen röstmässigt på scen så må det vara förlåtet.

De här herrarna är ju kända för sin humor så därför blir man ju inte direkt förvånad över albumtiteln. Ett i mitt tycke helt underbart tilltag som nog får en och annan boss på nämnda företag att tugga fradga, liggandes skakande i fosterställning. Bara det är värt en halv poäng. Och för er som inte fattar vad jag menar så rekommenderar jag er valfri sökmotor.

Ovan sammantaget är det bara att konstatera att Dic.nii.lan.daft.erd.ark. lever väl upp till mina förväntningar. Man behöver bara ge det lite tid.
 

Bästa låt: Breking Them Heart By Heart

Låtlista:

01. I Can’t Explain
02. I Want What She’s Got
03. The Last Time In Neverland
04. New Age Moving In
05. The End
06. Wild Things In The Woods
07. Breaking Them Heart By Heart
08. Fast On Wheels
09. My Lips Are Sealed
10. The Place Of The Heart
11. I Won’t Find Out
12. We All Fall Down

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link