ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

In Flames – Sounds From the Heart of Gothenburg

In_Flames_Sounds_From_The_Heart_Of_Gothenburg

Livedubbeln (och DVDn) Sounds From the Heart of Gothenburg spelades in i Scandinavium under 2014 då den något svaga Siren Charms nyligen hade släppts. Med en speltid på en och en halv timma så är det ganska mycket In Flames att ta in på en och samma gång. Jag bävade rentav en smula…

Men trots den digra omfattningen, och det faktum att Siren Charms inte är In Flames vassaste platta, visar det sig vara en mycket angenäm lyssning, och vi får en retrospektiv över en karriär som milt uttryckt är imponerande – eller som Anders Fridén skämtsamt säger till publiken innan sista låten Take This Life; “Vi startade i en liten jävla skrubb nånstans i Göteborg, och nu är vi i en lite större lada.”


Mycket har dessutom hänt sedan 2005 års livedokument Used & Abused: In Live We Trust, och det kan nu konstateras att Jesper Strömblads avhopp från bandet trots allt inte var den katastrof som befarades. Sounds From A Playground Fading var en riktigt hygglig platta, och den efterföljande Siren Charms var visserligen inte i samma liga som The Jester Race, Whoracle, Colony eller Clayman, men den var ändå lyssningsbar. Det visar sig dock att de utvalda låtarna från Siren Charms är flera snäpp bättre live än jag vågat hoppas på.

In Flames är ett av de populäraste band vi har i landet, och det är lätt att förstå dem som sväljer den lite Svenssonaktigt slicka popversionen av death metal som bandet lirar. Jag vill inte beteckna mig som en “Jesterhead”, men jag tillhör definitivt beundrarskaran numera, även om det tog lång tid för mig innan jag fastnade för deras sound. Omvägen togs via debutplattornas mer traditionella old school Gothenburg sound a la Eucharist och tidiga Dark Tranquillity, men det var inte förrän mästerverken Mirrors Truth och Alias från A Sense of Purpose gick varma i CD-spelaren som jag insåg att In Flames sannolikt skulle följa mig för en lång tid framöver.

Ljudet på Sounds From the Heart of Gothenburg är närmast klanderfritt, och sätter de Maideninfluerade gitarrerna i förgrunden. Bra det. Jag älskar bandets gitarrsound. Trummor och bas låter lika bra, och Anders Fridéns röst är obegripligt stark rakt igenom båda skivorna. Låtarna från “Siren Charms” låter i mina öron bättre live än i den påkostade Hansastudioproduktionen – den annars lite ljumma Where the Dead Ships Dwell lyfter något alldeles monumentalt.

När ett band av In Flames magnitud har en så diger produktion att välja från så är det naturligtvis så att vi inte kan få allt, trots att speltiden är mer än generöst tilltagen. Vissa kanske vill ha mer låtar från Reroute to Remain eller Colony, andra undrar antagligen varför de alla tidigaste plattorna hamnar i skymundan. Själv har jag givetvis också en sådan fråga, och den lyder: Var är Alias? Det är ju In Flames bästa låt någonsin. Nåja, vi kan som sagt inte få allt.

Nu ser jag fram mot att få se livevideon och höra den kommande studioplattan. Min gissning är att hösten och vintern 2016 nog tillhör In Flames…

Låtlista:

01. In Plain View
02. Everything’s Gone
03. Fear Is The Weakness
04. Trigger
05. Resin
06. Where The Dead Ships Dwell
07. With Eyes Wide Open
08. Paralyzed
09. Through Oblivion
10. Ropes
11. Delight And Angers
12. Cloud Connected
13. Only For The Weak
14. The Chosen Pessimist
15. The Quiet Place
16. When The World Explodes
17. Rusted Nail
18. The Mirror’s Truth
19. Deliver Us
20. Take This Life

In Flames – Sounds From the Heart of Gothenburg

Genre: Melodisk death metal
Speltid: 1 h, 30 min
Releasedatum: 23 september
Bästa låt: Deliver Us
Skivbolag: Nuclear Blast
Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link